Udka z kurczaka klasyczne

Udka z kurczaka klasyczne

Klasyczny, prosty i szybki przepis na udka z kurczaka pieczone na patelni. Udka są soczyste i lekko pikantne, paprykowe. To najłatwiejszy sposób na pyszny obiad. Jak nie mam pomysłu co przygotować, to przygotowuję właśnie te udka w papryce i czosnku.

Świetnie smakują podane z warzywami gotowanymi lub grillowanymi, a z pieczonymi ziemniakami stanowią bardzo sycący i konkretny (ale nie niskokaloryczny ;)) posiłek.

Zamrożone udka powinniśmy przed smażeniem całkowicie rozmrozić, aż do temperatury pokojowej. W przeciwnym razie środek może się nie dopiec, bo czas pieczenia jest dość krótki.

Najlepiej użyjcie sprawdzonego kurczaka, np. zagrodowego, czy ekologicznego – jest przepyszny!

Udka z kurczaka klasyczne

4 porcje

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

do podlewania

  • trochę wody

Wykonanie

  • udka z kurczaka oczyścić, odciąć nadmiar zwisającej skóry, ale nie obierać udek ze skóry
  • wymieszać pieprz, sól, paprykę słodka i ostrą
  • udka natrzeć mieszanką przypraw
  • rozgrzać patelnie, dać na nią masło klarowane i położyć udka skórą do dołu
  • obrać, pokroić na plasterki i od razu dorzucić na patelnie 3 ząbki czosnku
  • udka podsmażać kilka minut, do momentu gdy skóra będzie rumiana i złotobrązowa. Następnie udka przewrócić na drugą stronę i znów podsmażać kilka minut, aż druga strona się mocno zarumieni
  • przewrócić udka ponownie, na stronę ze skórą do dołu, następnie dolać ok. 1 łyżkę wody i smażyć udka jeszcze ok. 20 minut na średnim ogniu. W razie potrzeby dodawać trochę wody
Udka z kurczaka klasyczne

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)