Udka z kurczaka klasyczne - przepis
4 porcje
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
do podlewania
- trochę wody
Wykonanie
- udka z kurczaka oczyścić, odciąć nadmiar zwisającej skóry, ale nie obierać udek ze skóry
- wymieszać pieprz, sól, paprykę słodka i ostrą
- udka natrzeć mieszanką przypraw
- rozgrzać patelnie, dać na nią masło klarowane i położyć udka skórą do dołu
- obrać, pokroić na plasterki i od razu dorzucić na patelnie 3 ząbki czosnku
- udka podsmażać kilka minut, do momentu gdy skóra będzie rumiana i złotobrązowa. Następnie udka przewrócić na drugą stronę i znów podsmażać kilka minut, aż druga strona się mocno zarumieni
- przewrócić udka ponownie, na stronę ze skórą do dołu, następnie dolać ok. 1 łyżkę wody i smażyć udka jeszcze ok. 20 do 30 minut, zależnie od wielkości udek, na średnim ogniu. W razie potrzeby dodawać trochę wody
