Tradycyjny kołocz śląski z serem - przepis
Na blachę 35 na 43 cm (największa blacha z piekarnika)
Składniki
ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 15 g cukru waniliowego
- mała szczypta soli
- 100 g masła
- 1/2 łyżki smalcu
do posmarowania wierzchu
- 1/2 roztrzepanego jajka
posypka
- 250 g mąki pszennej
- 190 g cukru pudru
- 5 g cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 160 g masła
- mała szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody (tylko w razie potrzeby)
masa serowa
- 1,4 kg twarogu, zmielonego (koniecznie z kostki, stałego, nie z wiaderka)
- 4 jajka
- 100 g masła, miękkiego
- 230 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 65 g mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- 10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka cytrynowa z połówki cytryny
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- do 1/2 szklanki śmietany 30% (niekoniecznie, tylko gdy ser jest naprawdę gęsty)
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
ciasto
- masło ze smalcem roztopić i zostawić do wystudzenia
- w letnim mleku rozkruszyć drożdże i dodać po kopiastej łyżce cukru i mąki, które należy wziąć z podanej w przepisie ilości. Zamieszać i odstawić zaczyn na około 10 minut, aż urośnie
- do mąki dodać cukier, jajko, żółtko, sól, cukier waniliowy i podrośnięty zaczyn. Wymieszać i wyrabiać, a gdy składniki się połączą dodać roztopione masło ze smalcem. Ciasto dobrze wyrobić rękami lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego
- gdy ciasto stanie się elastyczne, odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w misce nakrytej szmatką (żeby nie wysychało). Potrwa to około godziny lub do momentu aż ciasto podwoi objętość
posypka
- wszystkie składniki posypki zagnieść szybko (by ciasto się zbyt nie ogrzało) do połączenia
- kulę ciasta owinąć folią i odłożyć do lodówki na około 30 minut
masa serowa
- gdy ciasto będzie już wyrośnięte przygotować masę serową
- do sera dodać jajka, masło, cukier oraz cukier waniliowy, sól i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki, skórki, sok z cytryny i wymieszać do połączenia. W razie potrzeby dodać śmietanę
- wyrośnięte ciasto podzielić na pół, przy czym jedna połowa niech będzie trochę większa od drugiej – tej większej użyjemy na spód
- ciasto na spód rozwałkować na wielkość blachy i ułożyć je na niej, na papierze do pieczenia. Spód podziurkować widelcem
- na spodzie rozprowadzić masę serową
- rozwałkować drugą połowę ciasta, również na wielkość blachy i ułożyć je na masie serowej
- wierzch posmarować połówką żółtka
- z kuli ciasta na posypkę odrywać palcami cząstki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je palcem na kształt wklęsłego płatka i takie kawałki układać na wierzchu ciasta, wklęśnięciem do góry
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec 40 do 45 minut
- gotowe i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem



