by Katarzyna Anders

Tarta ze speckiem, pieczarkami i mozzarellą

Zapiekanki, tarty, z piecaPieczarkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyBoczekSpeckMozzarellaTartyKuchnia włoska

Szybka, treściwa tarta ze speckiem, grzybami i serem mozzarella, na cieście francuskim – idealna na przystawkę jak i na danie główne. Torta rustica di pasta sfoglia con funghi, mozzarella e speck to kolejny północnowłoski smak jaki dla Was mam.

Zamiast specku można użyć szynki szwarcwaldzkiej lub bardzo chudego, lekko wędzonego boczku.

Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu – polecam!

Tarta ze speckiem, pieczarkami i mozzarellą – przepis

Porcja

Porcje dla 6 do 8 osób

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego o wymiarach 25x50 cm (o wadze 375 g)
  • 150 g specku (lub szynki szwarcwaldzkiej lub chudego boczku)
  • 125 g mozzarelli
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki

do posmarowania ciasta

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka wody

Wykonanie

  • pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Na oliwe i z masłem podsmażyć je przez kilka minut, aż cała woda odparuje. W trakcie je popieprzyć i odrobinę posolić - jeśli mamy słony kawałek specku, to sól można całkiem pominąć. Dodać łyżeczkę świeżej, posiekanej natki pietruszki i wymieszać
  • speck lub szynkę szwarcwaldzką, czy boczek pokroić na plasterki (chyba, że mamy już w plasterkach), a następnie jeszcze na średnio szerokie paski
  • mozzarellę porwać na drobne kawałki lub pokroić na cienkie plasterki
  • płat ciasta francuskiego podzielić na pół, by otrzymać dwa równe kwadraty
  • na blasze ułożyć papier do pieczenia, a na nim jeden z kwadratów ciasta i na nim układać nadzienie, tak by zostawić ok 1,5 cm wolnego na brzegach. Ułożyć kolejno: połowę pasków specku, następnie połowę kawałków mozzarelli, następnie całe pieczarki, potem drugą połowę mozzarelli i na koniec drugą połowę pasków specku
  • drugi kwadrat ciasta pokroić na 10 pasków. Paski ułożyć przeplatając miedzy sobą na cieście z nadzieniem - 5 pasków w jedną stronę, a 5 pasków w drugą
  • roztrzepać żółtko z wodą i za pomocą pędzelka posmarować z wierzchu paski ciasta
  • tartę piec w 190°C przez 30 do 35 min. lub do momentu, aż wierzch mocno się zezłoci, a całe ciasto urośnie
  • podawać na gorąco (taką polecam) lub na zimno

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaPieczarkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyBoczekSpeckMozzarellaTartyKuchnia włoska
Przepis, po niewielkich modyfikachach, ze strony ricettedellanonna.net.