Najlepszy domowy sos truskawkowy! Idealny do racuchów, naleśników, gofrów, lodów, ciast i wszelkich innych słodkości.
Słodki, aromatyczny i w przeciwieństwie do gotowych sosów jest zdrowy, bo nie zawiera żadnej chemii.
Ponieważ nie zawiera sztucznych zagęstników, to jego gęstość zależy od tego jakie będą truskawki. Natomiast wydłużając czas smażenia truskawek sos będzie gęstszy. Wszystko zależy od tego jaka konsystencja nam odpowiada, niemniej ja smażę truskawki od 5 do 10 min i konsystencja zawsze jest zadowalająca, tzn wychodzi średnio gęsty sos, który idealnie pokrywa racuchy czy kluski na parze :)
Jeśli trafią nam się mało słodkie truskawki, to oczywiście można zwiększyć ilość cukru. Nie polecam natomiast zmniejszania jego ilości, bo cukier oprócz smaku daje nam też odpowiednią gęstość sosu.