Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Racuchy na kefirze

Bardzo szybkie, puszyste racuchy na kefirze. Najlepsze z kwaśną śmietaną i koniecznie z domowym sosem truskawkowym.

Zamiast kefiru można użyć kwaśnego mleka.

Racuszki można też podawać posypane cukrem pudrem lub z dżemami czy konfiturami.

Racuchy na kefirze - przepis

na ok. 9 racuchów

Składniki

  • 250 ml kefiru
  • 180 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko

do smażenia

  • olej

do podania

Wykonanie

  • kefir dokładnie wymieszać z jajkami i mąką na gładką masę. Wystarczy to zrobić za pomocą łyżki – nie potrzeba miksera
  • następnie dodać sodę oraz cukier puder i ponownie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
  • rozgrzać patelnie i wlać cienką warstwę oleju
  • za pomocą łyżki kłaść nieduże kleksy ciasta. Zależnie od wielkości patelni – 3 do 4 sztuk na jedno smażenie
  • rachuchy najlepiej podawać z kwaśną śmietaną i domowym sosem truskawkowym

Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)