Klasyczne, włoskie risotto z borowikami. Danie proste, z niewielu składników, a zachwycające. Ale aby uzyskać pożądany efekt, należy ściśle trzymać się zasad przygotowywania risotto.
Po pierwsze ryż musi być szczególny: włoski, krótki – Arborio. Nie ma mowy o zamiennikach. Grzyby szlachetne – borowiki lub ewentualnie inne grzyby leśne. Podobnie inne składniki – najwyższej jakości oliwa z oliwek, prawdziwe masło, oryginalny parmezan i dobre wytrawne wino. Wino przeważnie białe, ale w niektórych regionach Włoch, do risotto używa się też wina czerwonego.
Po drugie musimy nasz ryż najpierw zahartować oliwą, następnie “upić” winem, a na końcu gotować dolewając bulion – zawsze w momencie, gdy wchłonął poprzednią porcję płynu. I często mieszać.
Na samym końcu należy dodać zimne masło i parmezan, które nie tylko wzbogacą danie smakowo, ale też nadadzą odpowiednią konsystencję.
Risotto podajemy natychmiast po przyrządzeniu. Danie nie nadaje się do przygotowania wcześniej czy odgrzewania.
Polecam również artykuł “Jak przygotować genialne risotto”, który szczegółowo opisuje zasady przygotowywania tego włoskiego dania.