Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Purée z dyni

Przepis jak zrobić domowe purée z dyni – do ciast i innych wypieków, placuszków, klusek czy deserów. A przede wszystkim do słynnego amerykańskiego ciasta Pumpkin Pie, pieczonego na Halloween lub Święto Dziękczynienia.

Do purée polecam dynię cukrową (jest polecana do pumpkin pie) – na zdjęciu poniżej. Możecie też użyć mocno pomarańczowej i bardzo smacznej hokkaido – tu puree może być gęstsze, bardziej suche, być może będzie wymagało dodania wody.

Zależnie od rodzaju dyni i jej wielkości finalna ilość purée może być różna. U mnie była to dokładnie 2,1 kg dynia cukrowa i otrzymałam z niej 1,1 kg purée.

Purée z dyni - przepis

ok. 1 kg purée

Składniki

ok. 2 kg dynia, najlepiej cukrowa

Wykonanie

  • dynię umyć. Nie obierać jej. Przekroić ją na pół i za pomocą łyżki wyjąć nasiona. Następnie pokroić dynię w “łódki”
  • ułożyć skórką do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 180ºC przez ok. 45 min. lub do momentu gdy patyczek lub widelec będzie można łatwo włożyć w miąższ. Gdyby dynia przypalała się od góry, najlepiej przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia
  • dynię z miękkim miąższem wyjąć z piekarnika, przestudzić i za pomocą łyżki lub noża zdjąć skórkę – oddzielić cały miąższ
  • miąższ zmiksować w blenderze na gładkie purée. Powinno mieć kremową, w miarę gęstą konsystencję. Gdyby było za rzadkie można je nieco odsączyć. Gdyby z kolei było za gęste należy je nieco rozcieńczyć wodą przed użyciem
  • gotowe purée można od razu wykorzystać do placków, klusek, a przede wszystkim ciast czy innych wypieków lub przechowywać do 4 dni w lodówce, w słoiczku. Purée można też od razu zamrozić i wtedy przechowywać znacznie dłużej, szczelnie zamknięte, w zamrażarce

Przepis własny

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)