Purée z dyni - przepis
ok. 1 kg purée
Składniki
ok. 2 kg dynia, najlepiej cukrowa
Wykonanie
- dynię umyć. Nie obierać jej. Przekroić ją na pół i za pomocą łyżki wyjąć nasiona. Następnie pokroić dynię w “łódki”
- ułożyć skórką do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 180ºC przez ok. 45 min. lub do momentu gdy patyczek lub widelec będzie można łatwo włożyć w miąższ. Gdyby dynia przypalała się od góry, najlepiej przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia
- dynię z miękkim miąższem wyjąć z piekarnika, przestudzić i za pomocą łyżki lub noża zdjąć skórkę – oddzielić cały miąższ
- miąższ zmiksować w blenderze na gładkie purée. Powinno mieć kremową, w miarę gęstą konsystencję. Gdyby było za rzadkie można je nieco odsączyć. Gdyby z kolei było za gęste należy je nieco rozcieńczyć wodą przed użyciem
- gotowe purée można od razu wykorzystać do placków, klusek, a przede wszystkim ciast czy innych wypieków lub przechowywać do 4 dni w lodówce, w słoiczku. Purée można też od razu zamrozić i wtedy przechowywać znacznie dłużej, szczelnie zamknięte, w zamrażarce

