Żurek wielkanocny na zakwasie to tradycyjna zupa na wielkanocny stół. Przygotowany na wędzonce, z białą kiełbasą, zakwaszony zakwasem żytnim i zabielony śmietaną jest uwielbiany w czasie Wielkanocy i nie tylko.
Żurek wielkanocny zawkaszamy zakwasem żytnim. Można użyć gotowego, bo zwykle składają się one z naturalnych składników, to znaczy samej wody i mąki i czasem czosnku. Jednak bardzo łatwo możemy przygotować własny zakwas żytni na żurek – zapraszam, do prostego przepisu na zakwas żytni.
Zupą podobną do żurku jest żur. Różni się on tym, że jest niezabielany śmietaną i dodajemy do niego więcej zakwasu, aby był intensywniejszy, bardziej kwaśny. Trzecią, podobną zupą jest barszcz biały. Barszcz przygotowujemy także z zakwasu, ale z mąki pszennej.
Żurek przygotowujemy na bazie bulionu mięsno-warzywnego. Najlepiej na żeberkach lub kościach wieprzowych. Proponuję na surowych i aromat wędzenia uzyskać boczkiem. Można też przygotować żurek tradycyjnie na żeberkach czy kościach wędzonych i wtedy będzie intensywniejszy. Możemy też przygotować bulion tylko na boczku wędzonym, surowym, najlepiej dość chudym.
Gotowy żurek najczęściej podajemy z jajkiem, ale możemy też podać go z ziemniakami. Świetnie pasującym dodatkiem jest też pieczywo.