Zakwas na żurek - przepis
ok. 0,5 l zakwasu
Składniki
- 500 do 550 ml wody, przegotowanej i wystudzonej
- 3 do 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 10 kulek ziela angielskiego
- 75 g mąki żytniej typ 2000
Wykonanie
- wodę należy przegotować i całkowicie wystudzić
- szklane lub kamionkowe naczynie lub słój dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy wrzątkiem
- do naczynia dajemy liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku oraz mąkę żytnią
- całość zalewamy wodą i mieszamy czystą łyżką
- przykrywamy gazą lub tkaniną i ewentualnie zabezpieczamy sznurkiem lub gumką
- odstawiamy w temperaturze pokojowej, w dość ciepłe miejsce, na 4 do 7 dni (zależnie od temperatury – im chłodniej tym wolniej)
- po kilku dniach zakwas powinien być gotowy. Poznamy po przyjemnym, kwaśnym zapachu, a także kwaśnym smaku. Gotowego zakwasu nie należy dłużej przetrzymywać – należy go zaraz zlać do butelki lub słoika
- zlewanie zakwasu polega na pozbyciu się przypraw i czosnku, ale zachowujemy mąkę. W tym celu najlepiej użyć sita o dużych oczkach przez które swobodnie przeleci woda wraz z mąką, a zatrzymają się liście, ziele oraz czosnek
- przelany zakwas można użyć od razu do żurku lub trzymać w lodówce do dwóch tygodni, gdzie poczeka na zużycie

