Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Zakwas na żurek

Jak zrobić domowy zakwas na żurek wielkanocny? Podaję niezawodny przepis na zakwas żytni oraz omawiam wszystkie zasady, dzięki którym zakwas się uda. Taki zakwas jest niezbędny do przygotowania żurku, czyli zabielanej śmietaną, kwaskowatej zupy na wędzonce, z białą kiełbasą, podawanej często na Wielkanoc. Tradycyjny żurek wielkanocny jest główną z potraw na Święta wielkanocne.

Jednak zakwasu możemy również użyć do przygotowania żuru. Żur różni się od żurku tym, że jest niezabielany śmietaną i dodajemy do niego więcej zakwasu by był intensywniejszy. Natomiast podobny do powyższych zup barszcz biały, przyrządzamy również z zakwasem, ale z mąki pszennej.

Zakwas żytni jest naprawdę prosty w przygotowaniu, więc warto pokusić się o zrobienie domowego zakwasu.

Zasady przygotowywania zakwasu żytniego na żurek

  • zakwas przygotowujemy najlepiej w szklanym lub kamionkowym słoju lub naczyniu
  • naczynie musi być dokładnie umyte, a następnie należy je wyparzyć dokładnie wrzątkiem
  • do zrobienia zakwasu używamy przegotowanej i wystudzonej wody
  • naczynie najlepiej przykryć gazą lub przewiewną tkaniną. Można dodatkowo zabezpieczyć sznurkiem lub gumką. Ważne by zakwas miał swobodny dostęp powietrza, bo bez tego się nie uda!
  • zakwas należy trzymać w temperaturze pokojowej
  • zakwas należy zamieszać czystą łyżka raz dziennie
  • zależnie od temperatury w pomieszczeniu zakwas kisi się około 4 do 7 dni. Taka rozbieżność w czasie wynika z wielu czynników, głównie warunków (przede wszystkim temperatury) w jakich trzymamy zakwas. Ważne jest, by nie przegapić momentu gdy zakwas będzie już gotowy, bo przetrzymany dłużej niż to konieczne, może się po prostu zepsuć
  • w trakcie fermentacji na zakwasie może pojawić się piana – niczemu nie przeszkadza, jest naturalna i możemy ją po prostu zebrać czystą łyżką
  • jeśli na zakwasie pojawi się pleśń to zakwas należy wyrzucić
  • gotowy zakwas poznamy po przyjemnym, kwaśnym zapachu, a także kwaśnym smaku. Im dłużej fermentuje tym bardziej kwaśny będzie – należy wyczekać ten moment
  • gotowy zakwas należy przelać do czystego wyparzonego słoika lub butelki, zamknąć i trzymać w lodówce. Należy zlać go razem z mąką, ale pozbyć się liści laurowych, ziela i czosnku. W tym celu najlepiej użyć sita z większymi oczkami, na którym zatrzymają się tylko czosnek i przyprawy. Zakwas może tak czekać w lodówce do dwóch tygodni na zużycie do żurku

Zakwas na żurek - przepis

ok. 0,5 l zakwasu

Składniki

  • 500 do 550 ml wody, przegotowanej i wystudzonej
  • 3 do 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 75 g mąki żytniej typ 2000

Wykonanie

  • wodę należy przegotować i całkowicie wystudzić
  • szklane lub kamionkowe naczynie lub słój dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy wrzątkiem
  • do naczynia dajemy liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku oraz mąkę żytnią
  • całość zalewamy wodą i mieszamy czystą łyżką
  • przykrywamy gazą lub tkaniną i ewentualnie zabezpieczamy sznurkiem lub gumką
  • odstawiamy w temperaturze pokojowej, w dość ciepłe miejsce, na 4 do 7 dni (zależnie od temperatury – im chłodniej tym wolniej)
  • po kilku dniach zakwas powinien być gotowy. Poznamy po przyjemnym, kwaśnym zapachu, a także kwaśnym smaku. Gotowego zakwasu nie należy dłużej przetrzymywać – należy go zaraz zlać do butelki lub słoika
  • zlewanie zakwasu polega na pozbyciu się przypraw i czosnku, ale zachowujemy mąkę. W tym celu najlepiej użyć sita o dużych oczkach przez które swobodnie przeleci woda wraz z mąką, a zatrzymają się liście, ziele oraz czosnek
  • przelany zakwas można użyć od razu do żurku lub trzymać w lodówce do dwóch tygodni, gdzie poczeka na zużycie

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)