Ziemniaki ze speckiem i pietruszką - przepis
porcje dla 2 do 3 osób
Składniki
- 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 1/3 łyżeczki soli
- 40 g specku lub chudego wędzonego boczku
- duża garść zielonej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka masła
Wykonanie
- ziemniaki obrać i pokroić w dużą, regularna kostkę
- gotować do 10 min. w niewielkiej ilości wody z 1/3 łyżeczki soli – wody tylko tyle by przykryła ziemniaki. Ziemniaki powinny być ugotowane ale jędrne, a nie rozpadające się
- po ugotowaniu ziemniaki przecedzić, by dobrze odciekły
- speck pokroić w drobną kostkę i dać na zimną patelnie by powoli się wytapiał
- gdy speck się wytopi i przyrumieni, dodać masło oraz ziemniaki i podrzucać na patelni lub delikatnie mieszać, by ziemniaki pokryły się odrobiną tłuszczu. Podsmażać przez krótki czas aż ziemniaki się zrumienią, a następnie przerzucać na drugą stronę
- posiekać natkę pietruszki
- patelnie zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki oraz pieprz i sól i delikatnie wymieszać
- podawać gorące