Ziemniaki ze speckiem i pietruszką

Ziemniaki ze speckiem i pietruszką

Lekko zrumienione ziemniaki ze speckiem lub boczkiem i dużą ilością zielonej pietruszki. Wbrew pozorom nie są tłuste.

Do podpieczenia ziemniaków używamy tylko tłuszczu ze specku, który wcale nie jest tłustą szynką oraz odrobiny masła. Zatem jeśli chcecie zastąpić speck boczkiem, to znajdźcie naprawdę chudy kawałek.

Dzięki zielonej pietruszce danie jest świeże, lekkie i wyraziste. Bardzo szybkie w przygotowaniu.

Polecam jako ciekawy dodatek do mięs czy sałatek.

Ziemniaki ze speckiem i pietruszką

porcje dla 2 do 3 osób

Składniki

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 40 g specku lub chudego wędzonego boczku
  • duża garść zielonej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka masła

Wykonanie

  • ziemniaki obrać i pokroić w dużą, regularna kostkę
  • gotować do 10 min. w niewielkiej ilości wody z 1/3 łyżeczki soli – wody tylko tyle by przykryła ziemniaki. Ziemniaki powinny być ugotowane ale jędrne, a nie rozpadające się
  • po ugotowaniu ziemniaki przecedzić, by dobrze odciekły
  • speck pokroić w drobną kostkę i dać na zimną patelnie by powoli się wytapiał
  • gdy speck się wytopi i przyrumieni, dodać masło oraz ziemniaki i podrzucać na patelni lub delikatnie mieszać, by ziemniaki pokryły się odrobiną tłuszczu. Podsmażać przez krótki czas aż ziemniaki się zrumienią, a następnie przerzucać na drugą stronę
  • posiekać natkę pietruszki
  • patelnie zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki oraz pieprz i sól i delikatnie wymieszać
  • podawać gorące

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)