Zapiekanka makaronowa ze speckiem i pieczarkami - przepis
porcje dla 3 do 4 osób
Składniki
- 150 g specku (lub bardzo chudego boczku lub wyrazistej szynki)
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- 100 g śmietany 18%
- garść zielonej dymki
- garść natki pietruszki
- 200 g makaronu penne lub rigatoni (lub innego krótkiego)
- 80 g sera Asiago Pressato (lub innego sera dobrego do zapiekania np. mozzarella)
Wykonanie
- makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie
- cebulę pokroić w drobną kostkę. Speck również pokroić w drobną kostkę. Jeśli mamy speck w plasterkach to pokroić w krótkie paski. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki
- na 1 łyżeczce oliwy zeszklić cebulę, a po chwili dodać speck i jeszcze moment podsmażać, a następnie odłożyć speck z cebulą na talerz
- na tej samej patelni rozpuścić masło i dać pieczarki. Dodać sól oraz pieprz i podsmażać grzyby aż odparuje z nich cała woda
- posiekać natkę pietruszki oraz zielone części cebuli dymki
- w misce rozmieszać jajka ze śmietaną. Dodać do nich pietruszkę i dymkę, speck z cebulą oraz podsmażone pieczarki i rozmieszać
- naczynie ceramiczne wysmarować oliwą. Wsypać do niego ugotowany makaron i wlać ok. 1/3 masy jajecznej ze speckiem i grzybami. Rozmieszać by masa rozeszła się między makaronem. Następnie na makaron wlać pozostałe 2/3 masy, tak by dobrze przykryła makaron (jajka spłyną niżej, ale na makaronie zostanie speck i grzyby)
- ser posiekać na drobną kostkę lub porwać na drobne kawałki i rozłożyć równomiernie na wierzchu zapiekanki
- zapiekankę piec w 190°C przez 30 minut. Ser powinien się ładnie zarumienić – jeśli mu do tego brakuje, to na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg
- zapiekankę podawać od razu. Można też przechować w lodówce i odgrzać następnego dnia
