by Katarzyna Anders

Warkocz drożdżowy z makiem

Ciasta drożdżoweCiasta i słodkości drożdżoweRodzynkiWigilia i Boże NarodzenieWielkanocMakKuchnia polska

Makowiec w formie warkocza, to wariacja na temat makowca zawijanego – tak samo dobry, pełen masy makowej i bakalii, wilgotny i puszysty, polany słodkim lukrem. A jak wiadomo, makowiec zawijany czy rolada makowa, to absolutna klasyka Świąt Bożego Narodzenia.

To idealny grudniowy wypiek nie tylko na świąteczny stół, ale też do kawy czy herbaty, na słodkie, leniwe śniadanie czy podwieczorek. Gorąco polecam!

Bardzo polecam używanie gotowego zmielonego maku (obecnie łatwo taki dostać w sklepach) i przygotowanie własnej masy makowej. Ale jeśli chcecie użyć gotowej to potrzeba 500 g masy makowej, do której należy dodać białko. Gotowa masa makowa nie może być za rzadka – masa z tego przepisu jest gęsta – rzadka wypłynie z ciasta.

Warkocz drożdżowy z makiem – przepis

Porcja

Makowiec długości ok. 40 cm i szerokości ok. 18 cm

Składniki

Ciasto

  • 160 ml letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 15 g drożdży, świeżych
  • 380 g mąki pszennej chlebowej
  • 60 g masła, roztopionego i wystudzonego
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli

Masa makowa

  • 200 g mielonego maku
  • ok. 110 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 40 g rodzynek
  • 25 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 do 3 krople olejku migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1 białko

Lukier

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ok. 1 łyżeczki wody
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie

  • do mleka (powinno być letnie, lekko ciepłe), dodać cukier, wkruszyć drożdże i dodać ok. łyżki mąki (odliczonej od ilości 380 g). Z grubsza wymieszać i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce – aż rozczyn urośnie
  • w misce umieścić mąkę, dodać rozczyn, jajka oraz sól i zacząć dokładnie wyrabiać (najłatwiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Po chwili, gdy masa będzie jednolita, dodać masło (roztopione, ale koniecznie wystudzone) i dalej wyrabiać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez minimum kilka minut, aż będzie jednolite, elastyczne i gładkie
  • ciasto w misce przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – aż podwoi objętość – tj. na ok. godzinę
  • przygotować masę makową: mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukry i miód, a następnie dodać mak i pogotować 10 min, mieszając by mak się nie przypalił. Możliwe, że ze będzie trzeba dolać trochę więcej niż 110 ml mleka – to zależy od maku. Natomiast nie zmienia to faktu, że masa makowa ma być dość gęsta i zwarta. Pamiętajmy, że dodamy do niej jeszcze białko, które lekko ją rozrzedzi. Dodać pozostałe składniki masy makowej, z wyjątkiem białka i odstawić masę, aż do wystygnięcia
  • wyrośnięte ciasto dać na stolnicę wysypaną mąką i dalej podsypując delikatnie mąką, rozwałkować je na kwadrat wielkości ok. 40 na 40 cm
  • białko ubić na sztywno, dodać je do do chłodnej masy makowej i delikatnie wymieszać
  • na całej powierzchni ciasta delikatnie rozsmarować masę makową
  • ciasto zwinąć w rulon. Następnie ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż dokładnie na pół, tak by uzyskać dwa kawałki – po przecięciu zobaczymy przekrój – nasze warstwy z nadzieniem. Zacząć zawijać wokół siebie oba kawałki ciasta, tak by przekrój pozostawał na zewnątrz. Nie rozciągać nadmiernie warkocza na długości - wręcz przeciwnie, bo chcemy by finalny warkocz miał ok. 30 do 35 cm długości, tak więc "zbieramy" go dłońmi.  Po zakończeniu zawijania powinniśmy uzyskać „warkocz” z naszych dwóch kawałków, z widocznymi przekrojami z nadzieniem. Końce „warkocza” zawinąć pod spód
  • gotowy warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi "zebrać" go, by nie miał więcej niż 30 do 35 cm długości (na blasze, podczas pieczenia, jeszcze znacznie urośnie, a powinien się mieścić). Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min. do podrośnięcia
  • następnie wstawić warkocz do piekarnika nagrzanego do 185°C i piec przez 30 do 35 minut – do momentu gdy ciasto z wierzchu będzie mocno zarumienione na złoto-brązowy kolor. Ma być mocno rumiane, ale należy uważać, by się nie przypaliło
  • upieczony makowiec przestudzić przez kilkanaście minut, a następnie polukrować. Dokładnie utrzeć cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, aż do uzyskania dość gęstego lukru. Polać warkocz strużkami lukru
  • wystudzony warkocz makowy z zastygniętym lukrem szczelnie przykryć, by ciasto nie wysychało

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta drożdżoweCiasta i słodkości drożdżoweRodzynkiWigilia i Boże NarodzenieWielkanocMakKuchnia polska
Przepis własny.