Makowiec zawijany - przepis
na 1 makowiec długości ok 45 cm
Składniki
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej luksusowej + do podsypywania
- 70 ml letniego mleka
- 60 g masła
- 2 żółtka z dużych jajek
- 18 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżki wódki
do posmarowania papieru
- 1/2 łyżki oleju
masa makowa
- 200 g mielonego maku
- ok. 100 ml mleka
- 85 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 1 łyżka miodu
- 40 g rodzynek
- 20 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- kilka kropli olejku migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżki miękkiego masła
- 2 białka z dużych jajek
lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
- z drożdży zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić z cukrem oraz ciepłym mlekiem (nie gorącym!) i odstawić do wyrośnięcia
- wymieszać mąkę, rozczyn, żółtka, sól, wódkę i dobrze wyrobić ciasto, na koniec dodając rozpuszczone, ostudzone masło
- odstawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę
- mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukry i miód, a następnie dodać mak i pogotować 10 min, mieszając by mak się nie przypalił. Możliwe, że ze będzie trzeba dolać trochę więcej niż 100 ml mleka – to zależy od maku. Natomiast nie zmienia to faktu, że masa makowa ma być dość gęsta i zwarta. Pamiętajmy, że dodamy do niego jeszcze białka, które go rozrzedzą
- dodać pozostałe składniki masy makowej, z wyjątkiem białek i odstawić masę, aż do wystygnięcia
- białka ubić na sztywno
- do chłodnej masy dodać białka i delikatnie wymieszać
- podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokątny placek grubości ok. 5 mm i wymiarach ok. 20 na 40 cm
- następnie nałożyć na całą powierzchnię placka masę makową, zostawiając z jednego dłuższego brzegu ok. 3 cm wolnego
- brzeg ciasta zwilżyć lekko wodą, by lepiej się kleił. Całość zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższej krawędzi, a końce podłożyć pod spód i skleić
- papier do pieczenia posmarować olejem, przełożyć na niego makowiec i zawinąć go tworząc tubę i zostawiając ok. 2 cm przestrzeni w środku (aby ciasto mogło nieco urosnąć). Najłatwiej ułożyć ciasto papierze i zebrać go u góry zaginając go lub spinając np zszywkami. Na końcach tuby papier powinien wystawać ok 3 cm poza końce ciasta. Tubę po bokach zostawić otwartą
- tubę z makowcem ułożyć na blasze i piec w 190ºC przez ok 45 minut – do złotobrązowego koloru (będzie widać pod papierem). Na ostatnie 5 min. pieczenia rozciąć papier i pozwolić by wierzch się bardziej zarumienił
- przestudzić makowiec
- rozrobić lukier i posmarować nim jeszcze ciepły makowiec
- trzymać w chłodzie