Wafle z kremem czekoladowo-orzechowym z daktyli - przepis
około 20 wafelków
Składniki
- 5 lub 6 wafli o wymiarach ok. 22x29cm
- krem czekoladowo-orzechowy z daktyli – cała porcja z przepisu
Wykonanie
- przygotować porcję kremu czekoladowo-orzechowego z daktyli, z tego przepisu
- wafel smarować równomiernie kremem, a następnie przykrywać kolejnym waflem i czynność powtarzać, aż do wykorzystania 5 lub 6 wafli. Ilość warstw zależy od tego jak mocno „tłoczone” są Wasze wafle i ile kremu wykorzystacie na warstwie. Jeśli macie dość gładkie wafle to lepiej użyć 6 wafli, bo za duża ilość kremu w jednej warstwie spowoduje, że wafle będą się później „rozjeżdżać”. Może Wam się wydawać, że kremu jest niewiele, ale jego mała ilość na warstwę jest optymalna dla smaku. Ostatnią warstwę kremu przykryć suchym waflem i całośc docisnąć
- przełożone kremem wafle owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. pół godziny
- następnie wafle odpakować i pokroić ostrym nożem na małe porcje – wielkość wedle uznania, jednak zaznaczam, że małe i wąskie wafelki są znacznie wygodniejsze z jedzeniu
- wafle przechowywać w chłodzie lub w lodówce
