Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli

Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli

Pyszny, domowy i zdrowy zamiennik nutelli. Ten orzechowo-czekoladowy krem z daktyli nie zawiera cukru ani dodatkowego tłuszczu. Prawdziwy fit słodycz!

Dzięki daktylom i odrobinie miodu jest bardzo słodki, zawiera też gorzkie kakao pełne magnezu oraz podprażone orzechy laskowe, które przez prażenie mają trochę mniej zdrowotnych właściwości niż świeże, ale za to zyskują genialny smak i aromat – dlatego ten zdrowy krem czekoladowy może śmiało zastąpić kupną nutellę.

Można nim smarować chleb, wafle, naleśniki, gofry lub wykorzystać jako krem do ciast. Bardzo polecam!

Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli

1 mały słoik

Składniki

  • 150 g daktyli suszonych
  • 75 orzechów laskowych, obranych i podprażonych
  • 3 płaskie łyżki kakao, ciemnego, gorzkiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta soli
  • ok. 2 łyżeczki wody z moczenia daktyli (niekoniecznie)

Wykonanie

  • daktyle zalać ciepłą wodą – małą ilością, tak by je mniej więcej przykryć. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc
  • orzechy laskowe obrać i podprażyć – najlepiej tą metodą – i odstawić do wystygnięcia
  • orzechy zmiksować blenderem na prawie gładką masę – miksować do momentu gdy “piasek” z orzechów zacznie się zbrylać w blenderze i tworzyć lepką masę. Orzechy wyjąć z blendera
  • do blendera dać namoczone daktyle, lekko odciśnięte z wody. Zmiksować je na gładko. Następnie dodać orzechy, kakao, miód oraz sól i miksować do połączenia na gładki krem. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodać 1 do 2 łyżeczek wody zmoczenia daktyli lub wedle uznania
  • krem przechowywać do kilku dni w lodówce
Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)