Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli - przepis
1 mały słoik
Składniki
- 150 g daktyli suszonych
- 75 orzechów laskowych, obranych i podprażonych
- 3 płaskie łyżki kakao, ciemnego, gorzkiego
- 2 łyżeczki miodu
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- mała szczypta soli
- ok. 2 łyżeczki wody z moczenia daktyli (niekoniecznie)
Wykonanie
- daktyle zalać ciepłą wodą – małą ilością, tak by je mniej więcej przykryć. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc
- orzechy laskowe obrać i podprażyć – najlepiej tą metodą – i odstawić do wystygnięcia
- orzechy zmiksować blenderem na prawie gładką masę – miksować do momentu gdy “piasek” z orzechów zacznie się zbrylać w blenderze i tworzyć lepką masę. Orzechy wyjąć z blendera
- do blendera dać namoczone daktyle, lekko odciśnięte z wody. Zmiksować je na gładko. Następnie dodać orzechy, kakao, miód oraz sól i miksować do połączenia na gładki krem. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodać 1 do 2 łyżeczek wody zmoczenia daktyli lub wedle uznania
- krem przechowywać do kilku dni w lodówce
