Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Udka z kurczaka najprostsze

Najprostszy, a moim zdaniem najsmaczniejszy, przepis na pieczone udka z kurczaka. Udka pieczone na patelni, to najszybszy sposób na przyrządzenie udek z kurczaka.

Na blogu dzieliłam się z Wami już przepisem na udka z kurczaka klasyczne i wiem, że pokochaliście ten przepis. Ten jest bardzo podobny i równie szybki w przyrządzeniu, jednak nieco różni się smakiem. Udka klasyczne są u mnie paprykowe, lekko pikantne.

Natomiast w tym przepisie proponuję przyprawić kurczaka natką pietruszki i odrobiną cytryny. Kurczak jest soczysty, lekki, mięso ma wspaniały smak, podkreślony właśnie pietruszką, która jest jednym z najlepszych ziół do kurczaka.

Udka pieczone na patelni pasują do wszystkiego – będą pyszne z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Idealnym dodatkiem będą warzywa czy surówki i pełnowartościowy obiad gotowy.

Zamrożone udka należy całkowicie rozmrozić przed smażeniem, aż do osiągnięcia temperatury pokojowej, żeby nie ryzykować tego, że środek się nie dopiecze.

Polecam użyć kurczaka zagrodowego lub innego ekologicznego, bo w tak prostych przepisach liczy się jakość składników.

Udka z kurczaka najprostsze - przepis

na 4 porcje

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

do podlewania

  • trochę wody

Wykonanie

  • udka z kurczaka należy oczyścić oraz odciąć nadmiar zwisającej skóry, ale nie obierać udek ze skóry, bo jest ona kluczowa przy pieczeniu
  • udka natrzeć solą oraz pieprzem i skropić niewielką ilością soku z cytryny
  • rozgrzać patelnie, dać na nią masło klarowane i położyć udka skórą do dołu
  • 3 ząbki czosnku obrać, pokroić na plasterki i od razu dorzucić na patelnie, podobnie jak wrzucić kilka połamanych gałązek pietruszki. Może być pietruszka mrożona – gorąco polecam mrożenie niektórych świeżych ziół, a szczególnie natki pietruszki, właśnie np. by mieć ją pod ręką do takiego przepisu
  • udka podsmażać przez kilka minut, aż do momentu gdy skóra będzie rumiana i złotobrązowa. Następnie udka przewrócić na drugą stronę i znów podsmażać kilka minut, aż druga strona się mocno zarumieni
  • ponownie przewrócić udka, na stronę ze skórą do dołu, następnie dolać ok. 1 łyżkę wody i smażyć udka jeszcze przez ok. 20 do 30 minut, zależnie od wielkości udek, na średnim ogniu. W razie potrzeby dodawać trochę wody

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)