Udka z kurczaka najprostsze - przepis
na 4 porcje
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- kilka kropli soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
do podlewania
- trochę wody
Wykonanie
- udka z kurczaka należy oczyścić oraz odciąć nadmiar zwisającej skóry, ale nie obierać udek ze skóry, bo jest ona kluczowa przy pieczeniu
- udka natrzeć solą oraz pieprzem i skropić niewielką ilością soku z cytryny
- rozgrzać patelnie, dać na nią masło klarowane i położyć udka skórą do dołu
- 3 ząbki czosnku obrać, pokroić na plasterki i od razu dorzucić na patelnie, podobnie jak wrzucić kilka połamanych gałązek pietruszki. Może być pietruszka mrożona – gorąco polecam mrożenie niektórych świeżych ziół, a szczególnie natki pietruszki, właśnie np. by mieć ją pod ręką do takiego przepisu
- udka podsmażać przez kilka minut, aż do momentu gdy skóra będzie rumiana i złotobrązowa. Następnie udka przewrócić na drugą stronę i znów podsmażać kilka minut, aż druga strona się mocno zarumieni
- ponownie przewrócić udka, na stronę ze skórą do dołu, następnie dolać ok. 1 łyżkę wody i smażyć udka jeszcze przez ok. 20 do 30 minut, zależnie od wielkości udek, na średnim ogniu. W razie potrzeby dodawać trochę wody

