Tradycyjny kołocz śląski z makiem - przepis
Na blachę 35 na 43 cm (największa blacha z piekarnika)
Składniki
ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 15 g cukru waniliowego
- mała szczypta soli
- 100 g masła
- 1/2 łyżki smalcu
do posmarowania wierzchu
- 1/2 roztrzepanego jajka
posypka
- 250 g mąki pszennej
- 190 g cukru pudru
- 5 g cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 160 g masła
- mała szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody (tylko w razie potrzeby)
masa makowa
- 800 g maku mielonego
- ok. 750 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 100 g miękkiego masła
- 280 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 50 g migdałów w słupkach
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- kilka kropli olejku migdałowego
- szczypta soli
- 1 białko
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
ciasto
- masło ze smalcem roztopić i zostawić do wystudzenia
- w letnim mleku rozkruszyć drożdże i dodać po kopiastej łyżce cukru i mąki, które należy wziąć z podanej w przepisie ilości. Zamieszać i odstawić zaczyn na około 10 minut, aż urośnie
- do mąki dodać cukier, jajko, żółtko, sól, cukier waniliowy i podrośnięty zaczyn. Wymieszać i wyrabiać, a gdy składniki się połączą dodać roztopione masło ze smalcem. Ciasto dobrze wyrobić rękami lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego
- gdy ciasto stanie się elastyczne, odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w misce nakrytej szmatką (żeby nie wysychało). Potrwa to około godziny lub do momentu aż ciasto podwoi objętość
posypka
- wszystkie składniki posypki zagnieść szybko (by ciasto się zbyt nie ogrzało) do połączenia
- kulę ciasta owinąć folią i odłożyć do lodówki na około 30 minut
masa makowa
- mak umieścić w dużym garnku, postawić na małym ogniu i zalać gorącą wodą. Dodać do niego wszystkie składniki oprócz białka i dokładnie wymieszać
- podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 10 min. Następnie zdjąć masę makową z ognia i odstawić
- gdy ciasto będzie już wyrośnięte i gotowe do wałkowania, to wtedy dodać do masy makowej roztrzepane białko i wmieszać je dokładnie
- wyrośnięte ciasto podzielić na pół, przy czym jedna połowa niech będzie trochę większa od drugiej – tej większej użyjemy na spód
- ciasto na spód rozwałkować na wielkość blachy i ułożyć je na niej, na papierze do pieczenia. Spód podziurkować widelcem
- na spodzie rozprowadzić masę makową
- rozwałkować drugą połowę ciasta, również na wielkość blachy i ułożyć je na masie makowej
- wierzch posmarować połówką roztrzepanego jajka
- z kuli ciasta na posypkę odrywać palcami cząstki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je palcem na kształt wklęsłego płatka i takie kawałki układać na wierzchu ciasta, wklęśnięciem do góry
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec 40 do 45 minut
- gotowe i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem


