Tostowe muffiny z kabanosem, serem i jajkiem

Wytrawne muffiny z chleba tostowego sprawdzą się na każdej imprezie jako niezwykle prosta i szybka przekąska na ciepło. Te mini tosty w formie koszyczków są z kabanosami, cheddarem, papryką, oliwkami, cebulą dymką i jajkiem, a całość została zapieczona w piekarniku.

Możecie je podać zarówno na ciepło, ale też na zimno. Jeśli wybieracie opcję na ciepło, którą zdecydowanie polecam, to przygotujcie całość do etapu przed wlaniem jajka oraz osobno przygotujcie jajko do zalania. Tak mogą czekać w lodówce kilka godzin, a tuż przed podaniem wystarczy je zalać jajkiem, zapiec i będą wyborne i co ważne świeżo przygotowane.

Polecam Wam też muffiny tostowe w wersji z szynką szwardzwaldzką i czerwoną papryką.

Tostowe muffiny z kabanosem, serem i jajkiem

12 sztuk

Składniki

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 50 g kabanosów, tj ok. 2 kabanosy
  • 50 g sera cheddar (tj. ok. 2 plastry)
  • 1/6 zielonej papryki, dużej
  • 50 g zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki zielonej cebulki dymki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

do wysmarowania formy

  • 1 łyżeczka masła

do dekoracji

  • 1 łyżeczka zielonej cebulki dymki

dodatkowo

  • forma na muffiny, na 12 szt.

Wykonanie

  • roztopić łyżeczkę masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie każdy otwór w formie na muffiny
  • z chleba tostowego odkroić skórkę, a następnie, za pomocą wałka, trochę rozwałkować kromki. Każdą kromkę umieścić w otworach w formie, tworząc jakby koszyczki
  • kabanosy pokroić na małe kawałki i rozłożyć równomiernie między koszyczkami chleba
  • kawałek papryki pokroić w drobną kostkę. Posiekać zieloną część cebulki dymki, tak by uzyskać 2 łyżki. Pokroić oliwki. Ser pokroić w drobną kostkę
  • paprykę, oliwki, cebulkę i ser wymieszać ze sobą, a następnie wsypać taką samą ilość mieszanki do każdego koszyczka
  • jajka nieco roztrzepać, wmieszać do nich śmietanę oraz doprawić. Następnie łyżką wlewać jajka ze śmietaną do koszyczków, na mieszankę kabanosów, sera i warzyw
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 15 min, aż tosty mocno się zarumienią
  • muffiny najlepiej podawać gorące, prosto z pieca, ale można też na zimno. Przed podaniem można je posypać dodatkową, niewielką ilością posiekanej, zielonej cebulki dymki

Przepis własny.

Zobacz także



Lubisz? :)