Tostowe muffiny z szynką, serem i jajkiem - przepis
12 sztuk
Składniki
- 12 kromek chleba tostowego
- 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- 50 g sera cheddar (tj. ok. 2 plastry)
- 1/6 czerwonej papryki, dużej
- 2 łyżki zielonej cebulki dymki
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka masła
do dekoracji
- 1 łyżeczka zielonej cebulki dymki
dodatkowo
- forma na muffiny, na 12 szt.
Wykonanie
- roztopić łyżeczkę masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie każdy otwór w formie na muffiny
- z chleba tostowego odkroić skórkę, a następnie, za pomocą wałka, trochę rozwałkować kromki. Każdą kromkę umieścić w otworach w formie, tworząc jakby koszyczki
- każdy z 4 plasterków szynki szwarcwaldzkiej podzielić na 3 części i tak otrzymanymi kwadratami szynki wyłożyć każdy koszyczek chleba. Jeśli używacie innej szynki, w innym kształcie niż podłużne plastry, to po prostu pokrójcie ją tak, by wyłożyć nią koszyczek – ważne, by plasterki były cienkie
- kawałek papryki pokroić w drobną kostkę. Posiekać zieloną część cebulki dymki, tak by uzyskać 2 łyżki. Ser pokroić w drobną kostkę
- paprykę, cebulkę i ser wymieszać ze sobą, a następnie wsypać taką samą ilość mieszanki do każdego koszyczka
- jajka nieco roztrzepać, wmieszać do nich śmietanę oraz doprawić. Następnie łyżką wlewać jajka ze śmietaną do koszyczków, na mieszankę papryki, cebulki i sera
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 15 min, aż tosty mocno się zarumienią
- muffiny najlepiej podawać gorące, prosto z pieca, ale można też na zimno. Przed podaniem można je posypać dodatkową, niewielką ilością posiekanej, zielonej cebulki dymki

