Tostowe muffiny z szynką, serem i jajkiem

Tostowe muffiny z szynką, serem i jajkiem

Wytrawne muffiny z chleba tostowego to idealna, prosta przekąska na imprezę, która zachwyci każdego gościa. Te mini tosty są z szynką szwarcwaldzką, cheddarem, papryką, cebulą dymką i jajkiem, a wszystko jest pysznie zapieczone w piekarniku.

Dobrze smakują na zimno, ale na ciepło są po prostu wyborne! Dlatego jeśli chcecie je podać na imprezie, to przygotujcie formę z tostami wraz z plasterkiem szynki i mieszanką sera, papryki i dymki, a osobno przygotujcie jajko do zalania. Tak mogą czekać w lodówce kilka godzin. W odpowiednim momencie polejecie muffiny jajkiem i zapieczcie – na świeżo będą doskonałe.

Zamiast szynki szwarcwaldzkiej możecie użyć innej dojrzewającej, wyrazistej w smaku – taką polecam. Ale może być też każda inna szynka, byle była cienko pokrojona. Podobnie zamiast cheddara możecie wykorzystać inne rodzaje sera żółtego.

Takie muffiny tostowe są również świetnym pomysłem na leniwe śniadanie na ciepło.

Tostowe muffiny z szynką, serem i jajkiem

12 sztuk

Składniki

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 50 g sera cheddar (tj. ok. 2 plastry)
  • 1/6 czerwonej papryki, dużej
  • 2 łyżki zielonej cebulki dymki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

do wysmarowania formy

  • 1 łyżeczka masła

do dekoracji

  • 1 łyżeczka zielonej cebulki dymki

dodatkowo

  • forma na muffiny, na 12 szt.

Wykonanie

  • roztopić łyżeczkę masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie każdy otwór w formie na muffiny
  • z chleba tostowego odkroić skórkę, a następnie, za pomocą wałka, trochę rozwałkować kromki. Każdą kromkę umieścić w otworach w formie, tworząc jakby koszyczki
  • każdy z 4 plasterków szynki szwarcwaldzkiej podzielić na 3 części i tak otrzymanymi kwadratami szynki wyłożyć każdy koszyczek chleba. Jeśli używacie innej szynki, w innym kształcie niż podłużne plastry, to po prostu pokrójcie ją tak, by wyłożyć nią koszyczek – ważne, by plasterki były cienkie
  • kawałek papryki pokroić w drobną kostkę. Posiekać zieloną część cebulki dymki, tak by uzyskać 2 łyżki. Ser pokroić w drobną kostkę
  • paprykę, cebulkę i ser wymieszać ze sobą, a następnie wsypać taką samą ilość mieszanki do każdego koszyczka
  • jajka nieco roztrzepać, wmieszać do nich śmietanę oraz doprawić. Następnie łyżką wlewać jajka ze śmietaną do koszyczków, na mieszankę papryki, cebulki i sera
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 15 min, aż tosty mocno się zarumienią
  • muffiny najlepiej podawać gorące, prosto z pieca, ale można też na zimno. Przed podaniem można je posypać dodatkową, niewielką ilością posiekanej, zielonej cebulki dymki
Tostowe muffiny z szynką, serem i jajkiem
Tostowe muffiny z szynką, serem i jajkiem

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)