Tarta ze speckiem, pieczarkami i mozzarellą - przepis
Porcje dla 6 do 8 osób
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego o wymiarach 25×50 cm (o wadze 375 g)
- 150 g specku (lub szynki szwarcwaldzkiej lub chudego boczku)
- 125 g mozzarelli
- 300 g pieczarek
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- mała szczypta soli
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
do posmarowania ciasta
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka wody
Wykonanie
- pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Na oliwe i z masłem podsmażyć je przez kilka minut, aż cała woda odparuje. W trakcie je popieprzyć i odrobinę posolić – jeśli mamy słony kawałek specku, to sól można całkiem pominąć. Dodać łyżeczkę świeżej, posiekanej natki pietruszki i wymieszać
- speck lub szynkę szwarcwaldzką, czy boczek pokroić na plasterki (chyba, że mamy już w plasterkach), a następnie jeszcze na średnio szerokie paski
- mozzarellę porwać na drobne kawałki lub pokroić na cienkie plasterki
- płat ciasta francuskiego podzielić na pół, by otrzymać dwa równe kwadraty
- na blasze ułożyć papier do pieczenia, a na nim jeden z kwadratów ciasta i na nim układać nadzienie, tak by zostawić ok 1,5 cm wolnego na brzegach. Ułożyć kolejno: połowę pasków specku, następnie połowę kawałków mozzarelli, następnie całe pieczarki, potem drugą połowę mozzarelli i na koniec drugą połowę pasków specku
- drugi kwadrat ciasta pokroić na 10 pasków. Paski ułożyć przeplatając miedzy sobą na cieście z nadzieniem – 5 pasków w jedną stronę, a 5 pasków w drugą
- roztrzepać żółtko z wodą i za pomocą pędzelka posmarować z wierzchu paski ciasta
- tartę piec w 190°C przez 30 do 35 min. lub do momentu, aż wierzch mocno się zezłoci, a całe ciasto urośnie
- podawać na gorąco (taką polecam) lub na zimno
