Tarta z kurkami i serem owczym - przepis
na formę do tart o średnicy 29 cm
Składniki
spód
- 230 g mąki krupczatki
- 135 g zimnego masła
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko i 1/2 białka
do posmarowania ciasta
- 1/2 białka
farsz
- 4 jajka
- 140 g śmietany 18%
- 30 g sera pecorino
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki tymianku
- 250 g kurek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
do wysmarowania formy
- masło
Wykonanie
- składniki ciasta wyrobić szybko mikserem, uformować kulę i włożyć ciasto do lodówki na 30 min.
- formę wysmarować masłem i wgnieść ciasto w formę formując rant. Następnie posmarować ciasto za pomocą pędzelka białkiem oraz nakłuć ciasto widelcem. Posmarowanie spodu białkiem zabezpieczy ciasto przed nadmiarem wilgoci z nadzienia – spód pozostanie bardziej kruchy
- podpiec spód w 180ºC przez ok. 25 min. lub do złotego koloru
- kurki oczyścić, najlepiej na sucho, a jeśli trzeba to delikatnie opłukać. Następnie większe przekroić, a małe zostawić w całości
- posiekać cebulę
- na patelni podsmażyć na maśle cebulę, gdy się zeszkli dodać kurki i podsmażać, aż woda odparuje, ale nie za długo – kilka minut
- zetrzeć odpowiednią ilość sera pecorino
- w misce wymieszać jajka, śmietanę, dodać ser, przyprawy i dobrze wymieszać. Na koniec dodać kurki z cebulą i lekko przemieszać
- na podpieczony spód wylać nadzienie
- ponownie włożyć do piekarnika i dopiec tartę w 190ºC przez 25 do 30 min – do momentu, aż nadzienie się zetnie i zarumieni
- można podawać na ciepło lub na zimno

