Tarta z kurkami i serem owczym

Tarta z kurkami i serem owczym

Wykwintna, krucha tarta z kurkami i serem pecorino w nadzieniu jajeczno-śmietanowym. Spód jest bardzo kruchy i delikatny, a góra zrumieniona.

Taka tarta grzybowa to świetna przystawka lub przekąska. Idealnie komponuje się z lekkimi sałatkami. Obowiązkowa w sezonie na kurki :)

Tarta z kurkami i serem owczym

na formę do tart o średnicy 29 cm

Składniki

spód

  • 230 g mąki krupczatki
  • 135 g zimnego masła
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko i 1/2 białka

do posmarowania ciasta

  • 1/2 białka

farsz

  • 4 jajka
  • 140 g śmietany 18%
  • 30 g sera pecorino
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 250 g kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła

do wysmarowania formy

  • masło

Wykonanie

  • składniki ciasta wyrobić szybko mikserem, uformować kulę i włożyć ciasto do lodówki na 30 min.
  • formę wysmarować masłem i wgnieść ciasto w formę formując rant. Następnie posmarować ciasto za pomocą pędzelka białkiem oraz nakłuć ciasto widelcem. Posmarowanie spodu białkiem zabezpieczy ciasto przed nadmiarem wilgoci z nadzienia – spód pozostanie bardziej kruchy
  • podpiec spód w 180ºC przez ok. 25 min. lub do złotego koloru
  • kurki oczyścić, najlepiej na sucho, a jeśli trzeba to delikatnie opłukać. Następnie większe przekroić, a małe zostawić w całości
  • posiekać cebulę
  • na patelni podsmażyć na maśle cebulę, gdy się zeszkli dodać kurki i podsmażać, aż woda odparuje, ale nie za długo – kilka minut
  • zetrzeć odpowiednią ilość sera pecorino
  • w misce wymieszać jajka, śmietanę, dodać ser, przyprawy i dobrze wymieszać. Na koniec dodać kurki z cebulą i lekko przemieszać
  • na podpieczony spód wylać nadzienie
  • ponownie włożyć do piekarnika i dopiec tartę w 190ºC przez 25 do 30 min – do momentu, aż nadzienie się zetnie i zarumieni
  • można podawać na ciepło lub na zimno
Tarta z kurkami i serem owczym
Tarta z kurkami i serem owczym

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)