Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Tarta waniliowo-cytrynowa

Rozpływająca się w ustach lekka pianka o waniliowo-cytrynowym smaku oraz kruchy spód. To szybka tarta z prostych składników, które zwykle są w domu.

Tarta jest łatwa w wykonaniu, pod warunkiem, że będziemy uważni przy jajkach. Należy dokładnie oddzielić białka od żółtek, by nie zanieczyścić białek i nie mieć problemu z ubiciem ich na sztywną pianę. Pamiętajmy by cukier dodawać do piany stopniowo, najlepiej łyżka po łyżce, jak przy robieniu bezy. Podobnie sok z cytryny, który dolewamy na samym końcu, należy dolewać stopniowo, miksując na niskich obrotach.

Tarta waniliowo-cytrynowa - przepis

na formę do tart o średnicy 29 cm

Składniki

spód

masa waniliowo-cytrynowa

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • składniki na spód szybko wyrobić mikserem, zrobić kulę, owinąć folią i dać ciasto do lodówki na 25 min
  • formę wysmarować masłem
  • wgnieść ciasto w formę, kształtując również rant do wysokości formy, a następnie nakłuć ciasto widelcem
  • spód podpiec w 175ºC przez 25 min, aż do złotego koloru
  • pod koniec podpiekania spodu przygotować masę waniliowo-cytrynową
  • białka oddzielić od żółtek
  • ubić białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (najlepiej łyżka po łyżce), a następnie dodać żółtka, znów zmiksować, na koniec na niskich obrotach wmieszać mąkę, potem sok z cytryny
  • masę wyłożyć na spód
  • dopiec w 160ºC przez 35 min
  • lekko przestudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
  • przed krojeniem wystudzić całkowicie

Przepis, po znacznych modyfikacjach, z blogu Moje wypieki

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)