Tarta waniliowo-cytrynowa - przepis
na formę do tart o średnicy 29 cm
Składniki
spód
- 160 g mąki
- 35 g cukru
- 10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 130 g zimnego masła
masa waniliowo-cytrynowa
- 4 duże jajka
- 170 g cukru
- 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 55 g mąki
- 30 ml soku z cytryny
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- składniki na spód szybko wyrobić mikserem, zrobić kulę, owinąć folią i dać ciasto do lodówki na 25 min
- formę wysmarować masłem
- wgnieść ciasto w formę, kształtując również rant do wysokości formy, a następnie nakłuć ciasto widelcem
- spód podpiec w 175ºC przez 25 min, aż do złotego koloru
- pod koniec podpiekania spodu przygotować masę waniliowo-cytrynową
- białka oddzielić od żółtek
- ubić białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (najlepiej łyżka po łyżce), a następnie dodać żółtka, znów zmiksować, na koniec na niskich obrotach wmieszać mąkę, potem sok z cytryny
- masę wyłożyć na spód
- dopiec w 160ºC przez 35 min
- lekko przestudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
- przed krojeniem wystudzić całkowicie
