Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Pachnący i intensywny domowy cukier waniliowy. W moim cukrze daję sporą ilość wanilii w stosunku do cukru, bo lubię intensywny aromat. Proponuję użyć jednej 18 cm laski wanilii na 200 g cukru. Proporcje można oczywiście zmienić wedle uznania lub stosować w przepisach mniejszą niż zalecana ilość cukru waniliowego, a brak uzupełniać czystym cukrem.

Gdy laski są mniejsze, można łatwo przeliczyć potrzebną ilość, przyjmując proporcje 18 cm na 200 g. Ja miałam 12-13 cm laski więc użyłam 5 na 700 g cukru.

Najlepiej użyć drobnego białego cukru, bo taki najłatwiej rozpuszcza się w ciastach i deserach.

Jeśli przeraża Was cena laski wanilii w sklepach, to proponuję zakupy w internecie – będziecie miło zaskoczeni :)

Domowy cukier waniliowy

na 700 g cukru waniliowego

Składniki

  • 700 g drobnego białego cukru
  • 5 lasek wanilii o długości 12-13 cm

Wykonanie

  • odmierzyć 700 g drobnego cukru
  • z całości odsypać trochę cukru na duży talerz lub deskę do krojenia i na niej rozcinać laski wzdłuż, na pół i za pomocą noża dokładnie wyskrobać ziarenka
  • ziarenka są kleiste i wilgotne, zatem najlepiej pomagać sobie rozsypanym cukrem – rozcierając palcami cukier z ziarenkami, powodujemy, że się rozdzielają
  • w czystym i suchym słoiku umieścić wydrążone laski (będą oddawać resztę aromatu) oraz cały cukier wraz z tym, w którym rozcieraliśmy ziarenka. Jeśli podczas wyskrobywania powstało dużo dodatkowych zanieczyszczeń, cukier z ziarenkami można przesiać przez sito
  • zamknąć szczelnie słoik i intensywnie nim zamieszać, aby uzyskać równomierną mieszankę
  • odstawić na min 2 tygodnie
Domowy cukier waniliowy

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)