Szybki chłodnik z kiełkami - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 1 ogórek gruntowy
- 8 rzodkiewek
- garść kiełków rzodkiewki
- 250 g prawdziwego, gęstego jogurtu naturalnego
- 3 do 4 łyżki soku z buraka (gotowego, ale 100% soku bez dodatków)
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
do dekoracji
- trochę kiełków rzodkiewki
Wykonanie
- warzywa i kiełki dokładnie umyć. Ogórka obrać ze skórki i drobno pokroić. Rzodkiewkom odciąć końcówki i również drobno je pokroić
- warzywa i kiełki wrzucić do miski, dodać jogurt, sok z buraka, pieprz oraz sól i całość wymieszać
- pod warunkiem, że jogurt i sok były zimne, to chłodnik można podawać od razu. Jeśli nie, to dobrze jest schłodzić go w lodówce
- chłodnik rozlać na 2 porcje i udekorować kiełkami
