by Katarzyna Anders

Szybki chłodnik z kiełkami

ZupyNa upałyBurakiOgórekRzodkiewkaJogurtChłodnikiWegetariańskieFitKuchnia polska

Najszybszy chłodnik na świecie – lekki, wyrazisty, orzeźwiający i gotowy w 5 minut. Pełen zdrowych warzyw i kiełków. To chłodnik Moniki Mrozowskiej, który przygotowywałyśmy na jednym z warsztatów kulinarnych.

Ja robię go z ulubionymi kiełkami rzodkiewki, ale możecie tam wrzucić swoje ulubione kiełki – choćby uroczo różowe kiełki buraka, czy kiełki soczewicy lub wymieszać ulubione rodzaje. Dodatkowo do każdej porcji można dodawać dwie ćwiartki jajka ugotowanego na twardo.

Zdecydowanie polecam na letnie upały!

Szybki chłodnik z kiełkami – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1 ogórek gruntowy
  • 8 rzodkiewek
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 250 g prawdziwego, gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 do 4 łyżki soku z buraka (gotowego, ale 100% soku bez dodatków)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli

do dekoracji

  • trochę kiełków rzodkiewki

Wykonanie

  • warzywa i kiełki dokładnie umyć. Ogórka obrać ze skórki i drobno pokroić. Rzodkiewkom odciąć końcówki i również drobno je pokroić
  • warzywa i kiełki wrzucić do miski, dodać jogurt, sok z buraka, pieprz oraz sól i całość wymieszać
  • pod warunkiem, że jogurt i sok były zimne, to chłodnik można podawać od razu. Jeśli nie, to dobrze jest schłodzić go w lodówce
  • chłodnik rozlać na 2 porcje i udekorować kiełkami

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
ZupyNa upałyBurakiOgórekRzodkiewkaJogurtChłodnikiWegetariańskieFitKuchnia polska
Przepis Moniki Mrozowskiej, nieznacznie zmodyfikowany.