Szybki chłodnik z kiełkami

Szybki chłodnik z kiełkami

Najszybszy chłodnik na świecie – lekki, wyrazisty, orzeźwiający i gotowy w 5 minut. Pełen zdrowych warzyw i kiełków. To chłodnik Moniki Mrozowskiej, który przygotowywałyśmy na jednym z warsztatów kulinarnych.

Ja robię go z ulubionymi kiełkami rzodkiewki, ale możecie tam wrzucić swoje ulubione kiełki – choćby uroczo różowe kiełki buraka, czy kiełki soczewicy lub wymieszać ulubione rodzaje. Dodatkowo do każdej porcji można dodawać dwie ćwiartki jajka ugotowanego na twardo.

Zdecydowanie polecam na letnie upały!

Szybki chłodnik z kiełkami

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1 ogórek gruntowy
  • 8 rzodkiewek
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 250 g prawdziwego, gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 do 4 łyżki soku z buraka (gotowego, ale 100% soku bez dodatków)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli

do dekoracji

  • trochę kiełków rzodkiewki

Wykonanie

  • warzywa i kiełki dokładnie umyć. Ogórka obrać ze skórki i drobno pokroić. Rzodkiewkom odciąć końcówki i również drobno je pokroić
  • warzywa i kiełki wrzucić do miski, dodać jogurt, sok z buraka, pieprz oraz sól i całość wymieszać
  • pod warunkiem, że jogurt i sok były zimne, to chłodnik można podawać od razu. Jeśli nie, to dobrze jest schłodzić go w lodówce
  • chłodnik rozlać na 2 porcje i udekorować kiełkami
Szybki chłodnik z kiełkami

Przepis Moniki Mrozowskiej, nieznacznie zmodyfikowany.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)