Świąteczna Pavlova z owocami i syropem korzennym - przepis
beza o średnicy ok. 21 cm i wysokości ok. 15 cm
Składniki
beza
- 6 białek z jajek L, tj. łącznie 240 g białka
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
owoce w syropie
- 100 g żurawiny i wiśni (pół na pół lub dowolnie, mogą być mrożone)
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki wiśniówki
owoce na wierzch
- 1/2 granatu
- 1/2 pomarańczy
- 1/2 czerwonej pomarańczy lub czerwonego grapefruita
- 1/2 kaki
- garść świeżej żurawiny
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20 cm. Papier położyć na ruszt z piekarnika. Jeśli nie mamy rusztu, to może być blacha do pieczenia
- białka ubić na sztywno, ale tylko tyle ile potrzeba – nie przeciągać ubijania. Gdy tylko białka się ubiją zacząć dodawać cukier. Należy to robić stopniowo – mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Gdy dodamy cały cukier to na wolnych obrotach wmieszać skrobię i sok z cytryny
- pianę wyłożyć na papier do pieczenia, nie wychodząc poza narysowany okrąg. Łyżką wyrównać pianę, robiąc delikatne zagłębienie w środku i zagarniając boki do góry – beza ma być wysoka
- nagrzać piekarnik do 150ºC, włożyć bezy i zaraz zmniejszyć temperaturę do 125ºC. Piec przez 1 godzinę. Gdyby beza się zbyt rumieniła, to zmniejszyć temperaturę do 115ºC, ponieważ gotowa beza powinna być koloru białego do delikatnie kremowego. Po godzinie obniżyć temperaturę do 90ºC i piec jeszcze 20 minut
- wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby beza w ten sposób wystygła. Najlepiej przygotować i upiec bezę wieczorem i zostawić w piekarniku na całą noc
- przygotować owoce w syropie – w garnuszku umieścić owoce, cukier, przyprawy oraz wiśniówkę i podgrzewać przez około 5 minut na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia
- owoce na wierzch umyć. Granat otworzyć i wyłuskać ziarenka – najlepszy sposób na obranie owocu granatu prezentuję tutaj. Pomarańczę i grapefruita wyfiletować. Jak filetować pomarańczę lub inne cytrusy prezentuję tutaj. Owoc kaki obrać ze skórki, okroić na 0,5 cm plasterki, a następnie te plasterki jeszcze na pół. Część żurawin przekroić na pół, a część pozostawić w całości
- ubić śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone, sok z pomarańczy, cynamon oraz skórkę i zmiksować na jednolity krem
- bezę ułożyć na paterze i rozsmarować na niej krem. Krem polać owocami w syropie i samym syropem. Na kremie ułożyć świeże owoce
- deser trzymać w lodówce. Przed podaniem warto posypać owoce cukrem pudrem



