Spaghetti Carbonara - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 70 g guanciale lub pancetty (ewentualnie boczku)
- 45 g pecorino
- 2 żółtka z dużych jajek
- ok. 1/2 białka z 1 jajka
- 1 łyżka oliwa
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
- 200 g makaronu spaghetti
do posypania
- pieprz czarny, świeżo zmielony
Wykonanie
- guanciale, pancettę lub boczek pokroić w krótkie paski lub w kostkę, a następnie podsmażyć na łyżce oliwy do zrumienienia i odstawić
- skorupki jajek umyć antybakteryjnym detergentem i obficie spłukać wodą, a następnie wyparzyć krótko wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek.
- żółtka wraz z trochę białka roztrzepać w sporej misce, następnie do jajek zetrzeć ser, dodać pieprz, dorzucić zrumienione mięso wraz z tłuszczem z patelni i wszystko rozmieszać
- makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie. Gdy tylko skończy się gotować, na szybko odcedzić go z wody (niezbyt dokładnie, a wodę po gotowaniu zachować) i wrzucić go do miski z sosem. Przemieszać by sos pokrył dokładnie makaron – ciepło makaronu spowoduje, że sos się zagęści. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu
- makaron natychmiast wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać dodatkowo świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać natychmiast, gdyż już dodanie chłodnego sosu nieco obniżyło temperaturę dania
