Sos żurawinowo-jabłkowy do mięsa

Sos żurawinowo-jabłkowy do mięs

Sos, czy raczej konfitura żurawinowo-jabłkowa do różnych mięs, a szczególnie gęsiny czy kaczki. Jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Żurawiny, jabłka i cydr to zgrane połączenie, które podkreśli smak mięsa. Sos z żurawiny i jabłek razem z kapustą włoską z żurawiną będą idealnymi dodatkami do pieczonej kaczki czy gęsi i uświetnią uroczysty obiad. Ale sprawdzą się też na co dzień.

Sos żurawinowo-jabłkowy do mięsa

dla około 8 osób

Składniki

  • 200 g żurawiny, mrożonej
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 70 ml cydru (ok. 5 łyżek)
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę
  • żurawinę, jabłka, masło, cydr i cukier umieścić w garnuszku i gotować ok. 10 min. W trakcie czasem zamieszać, można też nieco rozgnieść żurawiny
  • na końcu doprawić solą i pieprzem
  • sos można podawać na ciepło lub na zimno. Można go też przechować w lodówce
Sos żurawinowo-jabłkowy do mięs

Przepis Jamesa Martina z programu "Home Comforts at Christmas".

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)