Kapusta włoska z żurawiną - przepis
porcje dla 6 do 8 osób
Składniki
- 1 główka kapusty włoskiej
- trochę wody
- 30 g masła
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 50 g żurawiny suszonej
do dodania na koniec
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie
- w głębokiej, dużej patelni lub w szerokim garnku nalać nieco wody – na ok. 1,5 cm wysokości naczynia. Następnie dodać masło i dać mu się rozpuścić
- kapustę poszatkować. Pozbyć się głąba i największych zgrubień z liści
- kapustę wrzucić na patelnię z wodą i masłem. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min. – tylko do momentu gdy kapusta nieco zmięknie, ale zachowa jędrność. Nie powinna też stracić swojego zielonego koloru. W trakcie, od czasu do czasu zamieszać kapustę i jeśli zajdzie potrzeba, dolewać małe ilości wody
- na 3 minuty przed końcem dorzucić owoce suszonej żurawiny i przemieszać
- na koniec dodać łyżeczkę masła, zdjąć kapustę z ognia i przemieszać, by masło się rozpuściło. Jeśli trzeba to można jeszcze doprawić solą i pieprzem
- podawać od razu, na ciepło
