Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Kapusta włoska z żurawiną

Kapusta włoska tak przyrządzona jest świeża i lekka, z ciekawym akcentem w postaci żurawiny. Bardzo szybka w przygotowaniu.

Kapustę gotujemy w minimalnej ilości wody, przez krótki czas – dzięki temu jest jędrna i zachowuje swój zielony kolor. Najlepsza jest na świeżo, dlatego warto przygotować ją przed podaniem i nie zostawiać do odgrzewania. Jeśli jednak zostanie Wam na zapas, to można przechować kapustę w lodówce i odgrzać na patelni z odrobiną wody – wtedy może jednak stracić kolor.

To idealny dodatek do obiadu, na wszelkie przyjęcia, w tym na świąteczny stół. Najlepiej komponuje się z pieczoną gęsiną lub kaczką.

Kapusta włoska z żurawiną - przepis

porcje dla 6 do 8 osób

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • trochę wody
  • 30 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 50 g żurawiny suszonej

do dodania na koniec

  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie

  • w głębokiej, dużej patelni lub w szerokim garnku nalać nieco wody – na ok. 1,5 cm wysokości naczynia. Następnie dodać masło i dać mu się rozpuścić
  • kapustę poszatkować. Pozbyć się głąba i największych zgrubień z liści
  • kapustę wrzucić na patelnię z wodą i masłem. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min. – tylko do momentu gdy kapusta nieco zmięknie, ale zachowa jędrność. Nie powinna też stracić swojego zielonego koloru. W trakcie, od czasu do czasu zamieszać kapustę i jeśli zajdzie potrzeba, dolewać małe ilości wody
  • na 3 minuty przed końcem dorzucić owoce suszonej żurawiny i przemieszać
  • na koniec dodać łyżeczkę masła, zdjąć kapustę z ognia i przemieszać, by masło się rozpuściło. Jeśli trzeba to można jeszcze doprawić solą i pieprzem
  • podawać od razu, na ciepło

Przepis Jamesa Martina z programu "Home Comforts at Christmas".

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)