Sos truskawkowy - przepis
na ok. 300 ml sosu
Składniki
- 400 g truskawek świeżych lub mrożonych (waga po odszypułkowaniu)
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie
- świeże truskawki umyć, odszypułkować i całkowicie osuszyć
- w garnku rozgrzać masło, dodać truskawki oraz cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny
- smażyć przez 5 do 10 min., aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli truskawki mają dużo soku można wydłużyć czas smażenia o kolejne 5 do 10 min.
- odstawić na 15 minut, żeby truskawki przestygły, a sos bardziej zgęstniał
- następnie zmiksować truskawki blenderem
- można podawać zimny lub ciepłym, przy czym schłodzony będzie gęstszy
