Sos truskawkowy

Sos truskawkowy

Najlepszy domowy sos truskawkowy! Idealny do racuchów, naleśników, gofrów, lodów, ciast i wszelkich innych słodkości.

Słodki, aromatyczny i w przeciwieństwie do gotowych sosów jest zdrowy, bo nie zawiera żadnej chemii.

Ponieważ nie zawiera sztucznych zagęstników, to jego gęstość zależy od tego jakie będą truskawki. Natomiast wydłużając czas smażenia truskawek sos będzie gęstszy. Wszystko zależy od tego jaka konsystencja nam odpowiada, niemniej ja smażę truskawki od 5 do 10 min i konsystencja zawsze jest zadowalająca, tzn wychodzi średnio gęsty sos, który idealnie pokrywa racuchy czy kluski na parze :)

Jeśli trafią nam się mało słodkie truskawki, to oczywiście można zwiększyć ilość cukru. Nie polecam natomiast zmniejszania jego ilości, bo cukier oprócz smaku daje nam też odpowiednią gęstość sosu.

Sos truskawkowy

na ok. 300 ml sosu

Składniki

  • 400 g truskawek świeżych lub mrożonych (waga po odszypułkowaniu)
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie

  • świeże truskawki umyć, odszypułkować i całkowicie osuszyć
  • w garnku rozgrzać masło, dodać truskawki oraz cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny
  • smażyć przez 5 do 10 min., aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli truskawki mają dużo soku można wydłużyć czas smażenia o kolejne 5 do 10 min.
  • odstawić na 15 minut, żeby truskawki przestygły, a sos bardziej zgęstniał
  • następnie zmiksować truskawki blenderem
  • można podawać zimny lub ciepłym, przy czym schłodzony będzie gęstszy
Sos truskawkowy

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)