by Katarzyna Anders

Sernik chałwowy z białą czekoladą

SernikiWielkanocPrzyjęcia i imprezyTwarógKuchnia polska

Pyszny i aksamitny sernik na kruchym spodzie, o delikatnym smaku chałwy, polany słodką polewą z białej czekolady. Tutaj udekorowany czekoladowymi jajeczkami – idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Ale z inna dekoracją będzie świetny na każdą okazję.

Sernik chałwowy z białą czekoladą – przepis

Porcja

Tortownica 24 cm

Składniki

spód

  • 160 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła, zimnego
  • 65 g drobnego cukru do wypieków

masa serowa

  • 800 g sera twarogowego, zmielonego
  • 5 jajek
  • 220 g cukru, drobnego
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g chałwy waniliowej
  • 100 g śmietany 36%

polewa

  • 100 g czekolady białej
  • 50 g śmietany 36%

dekoracja

  • jajeczka z czekolady

Wykonanie

  • w garnuszku umieścić 100 g śmietany i całą pokruszoną chałwę
  • podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż całość się rozpuści
  • odstawić do wystudzenia - zajmie ono akurat tyle czasu co przygotowanie spodu i masy serowej

Spód

  • spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
  • wszystkie składniki na kruchy spód szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera)
  • ciasto wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min.
  • schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez 15 do 18 minut - do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie spodu na początku

Masa serowa

  • jeśli nie macie zmielonego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
  • do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier i ziarenka wanilii. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna
  • do masy jajecznej dodać masę chałwową i zmiksować. Następnie dodać zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składników
  • masę wlać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni na złoto (ale nie bardziej - nie na brązowo)
  • gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą - tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc - sernik koniecznie trzeba schłodzić

Polewa

  • śmietanę umieścić je w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną białą czekoladę. Zostawić do roztopienia, czasem mieszając. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać białej czekolady (jest delikatna)
  • polewę wylać na schłodzony sernik i rozprowadzić
  • wierzch można dodatkowo udekorować - w wersji na Wielkanoc proponuję ułożyć jajeczka z czekolady

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
SernikiWielkanocPrzyjęcia i imprezyTwarógKuchnia polska
Przepis własny.