Sernik chałwowy z białą czekoladą - przepis
Tortownica 24 cm
Składniki
spód
- 160 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła, zimnego
- 65 g drobnego cukru do wypieków
masa serowa
- 800 g sera twarogowego, zmielonego
- 5 jajek
- 220 g cukru, drobnego
- 65 g mąki ziemniaczanej
- 250 g chałwy waniliowej
- 100 g śmietany 36%
polewa
- 100 g czekolady białej
- 50 g śmietany 36%
dekoracja
- jajeczka z czekolady
Wykonanie
- w garnuszku umieścić 100 g śmietany i całą pokruszoną chałwę
- podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż całość się rozpuści
- odstawić do wystudzenia – zajmie ono akurat tyle czasu co przygotowanie spodu i masy serowej
Spód
- spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
- wszystkie składniki na kruchy spód szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera)
- ciasto wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min.
- schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez 15 do 18 minut – do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie spodu na początku
Masa serowa
- jeśli nie macie zmielonego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
- do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier i ziarenka wanilii. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna
- do masy jajecznej dodać masę chałwową i zmiksować. Następnie dodać zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składników
- masę wlać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni na złoto (ale nie bardziej – nie na brązowo)
- gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą – tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc – sernik koniecznie trzeba schłodzić
Polewa
- śmietanę umieścić je w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną białą czekoladę. Zostawić do roztopienia, czasem mieszając. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać białej czekolady (jest delikatna)
- polewę wylać na schłodzony sernik i rozprowadzić
- wierzch można dodatkowo udekorować – w wersji na Wielkanoc proponuję ułożyć jajeczka z czekolady



