Sałatka z melonem i prosciutto

Sałatka z melonem i prosciutto

Klasyczna sałatka z melonem i szynką parmeńską oraz słonym owczym pecorino i sosem miodowo-balsamicznym, a wszystko podane na liściach sałaty masłowej.

Z kulkami melona oraz rulonikami z prosciutto świetnie się prezentuje i możemy ją wykorzystać jako elegancką przystawkę.

Żeby sałatka była naprawdę dobra proponuję użyć oryginalnej włoskiej szynki parmeńskiej (Prosciutto di Parma) oraz dojrzałego melona miodowego lub kantalupa.
Włoskie szynki dojrzewające są delikatniejsze i słodsze od innych tego rodzaju szynek (np. hiszpańskich) i świetnie komponują się ze słodkim melonem.
Natomiast owczy ser pecorino dodaje nieco wyrazistości.

Sałatka z melonem i prosciutto

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1/2 średniego melona miodowego
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 6 dużych liści sałaty masłowej
  • 2 łyżki wiórków sera pecorino

sos

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • liście sałaty umyć i osuszyć
  • z połówki melona wyjąć nasiona, a następnie z miąższu wydrążyć kulki. Najlepiej użyć specjalnej łyżeczki do robienia kulek z owoców. Można też pokroić miąższ w kostkę – wtedy wystarczy niecałe pół melona
  • plastry szynki pokroić w poprzek na paski. Każdy plaster pokroić na 5 do 6 pasków. Upewnić się, że kroimy w poprzek włókien – inaczej ruloniki składające z długich włókien mogą się „ciągnąć” przy jedzeniu
  • wymieszać ze sobą miód, ocet balsamiczny, pieprz i sól
  • na talerzu rozłożyć liście sałaty – po 3 liście na porcję. Na sałacie rozłożyć kulki melona oraz ułożyć szynkę zwijając każdy pasek w rulonik
  • następnie polać sałatkę sosem i na każdą porcję zetrzeć ok. 1 łyżki wiórków sera pecorino
Sałatka z melonem i prosciutto

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)