Sałatka z melonem i prosciutto - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 1/2 średniego melona miodowego
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 6 dużych liści sałaty masłowej
- 2 łyżki wiórków sera pecorino
sos
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- liście sałaty umyć i osuszyć
- z połówki melona wyjąć nasiona, a następnie z miąższu wydrążyć kulki. Najlepiej użyć specjalnej łyżeczki do robienia kulek z owoców. Można też pokroić miąższ w kostkę – wtedy wystarczy niecałe pół melona
- plastry szynki pokroić w poprzek na paski. Każdy plaster pokroić na 5 do 6 pasków. Upewnić się, że kroimy w poprzek włókien – inaczej ruloniki składające z długich włókien mogą się „ciągnąć” przy jedzeniu
- wymieszać ze sobą miód, ocet balsamiczny, pieprz i sól
- na talerzu rozłożyć liście sałaty – po 3 liście na porcję. Na sałacie rozłożyć kulki melona oraz ułożyć szynkę zwijając każdy pasek w rulonik
- następnie polać sałatkę sosem i na każdą porcję zetrzeć ok. 1 łyżki wiórków sera pecorino
