Risotto alla milanese - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 190 g ryżu arborio lub carnaroli
- 1 mała cebula
- 600 ml bulionu
- 1/4 łyżeczki szafranu (0,12 g)
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 20 g szpiku wołowego (można pominąć)
do dodania na koniec
- 1 łyżka zimnego masła
- 25 g grana padano
- sól
Wykonanie
- podgrzać bulion i wrzucić do niego szafran. Bulion do podlewania risotto podgrzewać i utrzymywać stale bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania
- cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła
- jeśli używamy szpiku, to teraz go dorzucić i rozmieszać na patelni z masłem i cebulą
- po krótkiej chwili dodać ryż i smażyć aż będzie przejrzysty
- dolać wina i gotować aż do wchłonięcia, mieszając
- następnie dolać trochę bulionu, gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność ponawiać, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie kleisty z zewnątrz, a zarazem al dente – trwa to ok. 20 min
- na sam koniec przyprawić solą, dodać zimne masło, świeżo starty parmezan i szybko, ale delikatnie wymieszać
- podawać natychmiast
