Rigatoni ze speckiem, pomidorami i mascarpone

Rigatoni ze speckiem, pomidorami i mascarpone

Bardzo szybka pasta ze speckiem i suszonymi pomidorami, w sosie z sera mascarpone, z pieprzem i odrobiną czosnku.

Spokojnie zdążycie przygotować sos w czasie gotowania się makaronu. A że składa się ze składników, które dobrze i długo się przechowują, to jest świetnym obiadem awaryjnym :)

Jeśli nie uda Wam się dostać oryginalnego specku, to możecie go zastąpić chudym wędzonym boczkiem dobrej jakości.

Najbardziej pasującym makaronem, który dobrze przyjmie kremowy sos, będą dowolne „rurki” np. rigatoni lub penne.

Rigatoni ze speckiem, pomidorami i mascarpone

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 60 g specku lub chudego wędzonego boczku
  • 15 g suszonych pomidorów
  • 90 g mascarpone
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
  • trochę wody z gotowania makaronu
  • 200 g makaronu rigatoni (lub penne)

do posypania

  • parmezan

Wykonanie

  • speck lub boczek pokroić w średnią kostkę, lub jeśli mamy w plasterkach to w paski
  • przystawić makaron i gotować go aż będzie al dente. Ponieważ makaron będziemy jeszcze mieszać ze składnikami, ważne by był ugotowany al dente
  • na zimną patelnie wrzucić speck (tłuszcz w rosnącej stopniowo temperaturze lepiej się wytopi)
  • po chwili, gdy speck zacznie skwierczeć, dodać oliwę, czosnek oraz suszone pomidory i krótko podsmażyć, tj. przez ok 1 min.
  • po tym czasie dodać serek mascarpone i mieszać, aż się rozpuści. Sos będzie gęsty ale zaraz rozcieńczymy go wodą z makaronu
  • niezbyt dokładnie odcedzić makaron (nie przelewać zimną wodą!). Koniecznie zostawić trochę wody z gotowania makaronu
  • dodać na patelnie makaron, szybko wymieszać z sosem, dolewając jeszcze trochę wody z gotowania makaronu (ok. 2 do 3 łyżek), tak by sos uzyskał kremową konsystencję
  • wyłożyć na talerze, posypać świeżo startym parmezanem i podawać
Rigatoni ze speckiem, pomidorami i mascarpone

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)