Rigatoni ze speckiem, pomidorami i mascarpone - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 60 g specku lub chudego wędzonego boczku
- 15 g suszonych pomidorów
- 90 g mascarpone
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek rafinowanej
- trochę wody z gotowania makaronu
- 200 g makaronu rigatoni (lub penne)
do posypania
- parmezan
Wykonanie
- speck lub boczek pokroić w średnią kostkę, lub jeśli mamy w plasterkach to w paski
- przystawić makaron i gotować go aż będzie al dente. Ponieważ makaron będziemy jeszcze mieszać ze składnikami, ważne by był ugotowany al dente
- na zimną patelnie wrzucić speck (tłuszcz w rosnącej stopniowo temperaturze lepiej się wytopi)
- po chwili, gdy speck zacznie skwierczeć, dodać oliwę, czosnek oraz suszone pomidory i krótko podsmażyć, tj. przez ok 1 min.
- po tym czasie dodać serek mascarpone i mieszać, aż się rozpuści. Sos będzie gęsty ale zaraz rozcieńczymy go wodą z makaronu
- niezbyt dokładnie odcedzić makaron (nie przelewać zimną wodą!). Koniecznie zostawić trochę wody z gotowania makaronu
- dodać na patelnie makaron, szybko wymieszać z sosem, dolewając jeszcze trochę wody z gotowania makaronu (ok. 2 do 3 łyżek), tak by sos uzyskał kremową konsystencję
- wyłożyć na talerze, posypać świeżo startym parmezanem i podawać
