Pumpkin Pie - przepis
wysoka forma do tart lub tortownica o średnicy 26-28 cm
Składniki
kruchy spód
- 330 g mąki
- 190 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki zimnej wody
nadzienie
- 550 g puree (2 i 1/2 szklanki)
- 530 g mleka kondensowanego słodzonego (1 puszka)
- 3 duże jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki soli
bita śmietana do podania (na 3 do 4 porcji ciasta)
- 100 g śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie
- wszystkie składniki kruchego spodu szybko wymieszać, nie ogrzewając ciasta. Następnie zrobić kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min. 30 min.
- formę wysmarować masłem i wgnieść w nią schłodzone ciasto, kształtując wysoki rant – na min. 5 cm wysokości
- spód podpiec w 200ºC przez 20 do 25 min., aż się zezłoci
- w międzyczasie wymieszać składniki nadzienia: purée z dyni połączyć z mlekiem kondensowanym, jajkami, mąką ziemniaczaną oraz solą i wszystkimi przyprawami i zmiksować na gładką masę – masa będzie rzadka
- nadzienie wylać na podpieczony spód, włożyć ponownie do piekarnika i piec najpierw w 200ºC przez 15 min., a następnie obniżyć do 180ºC i piec jeszcze 50 min. lub do momentu aż patyczek włożony w nadzienie będzie suchy – to znak, że się ścięło. Ponieważ wcześniej podpiekliśmy już spód, to rant może nam się łatwo przypiekać – by temu zapobiec, możemy w razie potrzeby przykryć rant paskami folii aluminiowej (sam rant, nie nadzienie). Skutecznie zapobiegnie to przypaleniu rantu i pozwoli piec ciasto do momentu całkowitego ścięcia się nadzienia
- upieczone ciasto całkowicie wystudzić, a następnie schłodzić minimum 3 h w lodówce
- przed samym podaniem ciasta przygotować śmietanę. Śmietanę ubić na sztywno. W tym celu powinna być zimna, prosto z lodówki. Gdy zacznie się robić sztywna, dodać cukier puder. Uważać by nie przebić śmietany, czyli nie ubijać jej ani chwili dłużej niż to konieczne
- ciasto podawać zawsze mocno schłodzone z kleksem bitej śmietany

