Słynne, amerykańskie ciasto z nadzieniem z dyni, mleka kondensowanego i przypraw korzennych, na kruchym spodzie, przygotowywane tradycyjnie na Halloween i Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych.
Amerykanie często ułatwiają sobie pracę nad nim – w sklepach dostępne są gotowe, kruche spody w kształcie głębokich miseczek, specjalnie do Pumpkin pie, a także bardzo łatwo dostępne jest gotowe purée z dyni w puszkach. Dodatkowo można kupić mieszankę przypraw Pumpkin spice, na którą składają się głównie cynamon, gałka, imbir, ziele angielskie i goździki. Wtedy przygotowanie tego ciasta to dosłownie chwila.
Ja proponuję Wam spód wg przepisu Marthy Stewart oraz klasyczne nadzienie z purée z dyni (tutaj przepis na domowe purée) i słodkiego mleka kondensowanego oraz klasycznym zestawem przypraw Pumpkin spice. W Pumpkin pie zwykle nie podpieka się spodu, natomiast ja Wam to zdecydowanie polecam. Tym bardziej, ze nadzienie jest naprawdę rzadkie – ale bez obaw – po odpowiednim czasie w piekarniku, zetnie się.
Ciasto Pumpkin pie najlepiej podawać mocno schłodzone z kleksem bitej śmietany.
Mnie zasmakowało, chociaż smak jest trudny do opisania – inny i intrygujący. A im więcej się zje kawałków, tym smakuje bardziej ;) Po prostu musicie sami spróbować!