by Katarzyna Anders

Pumpkin Pecan Cobbler

DeseryDyniaDesery zapiekaneKuchnia amerykańska

Pumpkin Pecan Cobbler to jeden z najpyszniejszych, jesiennych deserów z dynią! Naprawdę! Słyszałam wielokrotnie jaki ten deser jest pyszny, ale gdy spróbowałam sama, to oniemiałam! Jest cudowny, a już szczególnie podany z lodami waniliowymi.

Cobbler to rodzaj deseru, który polega na zapieczeniu pod ciastem owoców, zwykle w naczyniu żaroodpornym. Cobblery to desery proste i szybkie – w założeniu mają nie wymagać pracy – po prostu wrzucamy owoce do naczyniu, zalewamy szybkim ciastem i pieczemy. Tutaj zamiast owoców, mamy dodatek dyni – to taka ciekawa, jesienna wariacja na temat Cobblera.

Muszę tu nadmienić, że to typowy amerykański deser więc jest bardzo słodki i treściwy – zatem nie każdemu może smakować. Ale jeśli tylko jesteście fanami słodkich, karmelowych, mokrych i konkretnych deserów, to od razu szukajcie dyni i pieczcie go!

Na dodatek jego przygotowanie jest dość magiczne ;) Będziecie zapewne w szoku, ale w przepisie nie ma błędu. Zatem niech nie dziwi Was ostatni punkt, gdy przed pieczeniem cały deser zalewamy gorącą wodą i to w dużej ilości. Tak po prostu! I pod żadnym pozorem nie mieszamy! Zobaczycie jaka dzięki temu wydarzy się magia – podczas pieczenia, cała woda, która najpierw będzie na wierzchu, wniknie w deser i zamieni się w warstwę cudownego sosu karmelowego na dnie naczynia. Może ciężko to sobie wyobrazić, ale gdy tylko spróbujecie gotowego deseru to zrozumiecie.

Pumpkin Pecan Cobbler – przepis

Porcja

Owalne, wysokie naczynie żaroodporne o wym. 23 na 17 cm - ok. 4 porcje

Składniki

  • 160 g mąki
  • 1/12 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1/2 łyżeczki goździków, mielonych
  • 50 g masła
  • 60 ml mleka
  • 130 g purée z dyni, najlepiej domowe
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Posypka

  • 85 g cukru
  • 85 g cukry brązowego
  • 50 g orzechów pekan

Do zalania

  • 300 ml gorącej wody

Do podania - opcjonalnie

  • lody waniliowe lub śmietankowe

Wykonanie

  • w rondelku roztopić masło i zostawić je do wystudzenia
  • w misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek, sól, cukier, cynamon, gałkę i goździki
  • w innym naczyniu wymieszać roztopione masło, mleko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy
  • połączyć składniki suche ze składnikami mokrymi i wymieszać. Wyłożyć ciasto do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić równo
  • posiekać orzechy pekan i wymieszać je w miseczce z cukrem i cukrem brązowym
  • na ciasto w naczyniu żaroodpornym rozsypać równomiernie mieszankę orzechów i cukrów
  • teraz całość, którą mamy w naczyniu zalać delikatnie i równomiernie 300 ml bardzo gorącej wody. Nie mieszać! Gdy skończymy to będziemy widzieć tylko wodę i deser będzie wyglądać dziwnie, ale tak właśnie ma być i taki należy wstawić do piekarnika
  • ostrożnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 35 min. lub do momentu, gdy będzie widać, że woda się wchłonęła, ciasto wybrzuszyło, a bokami delikatnie wypływa z wnętrza karmel, lekko bulgocząc. Właśnie z tego względu warto pod naczyniem z ciastem położyć tacę, w razie gdyby trochę karmelu wypłynęło - nie ubrudzimy sobie piekarnika
  • upieczony deser zostawić do lekkiego przestudzenia
  • podawać jeszcze ciepły, najlepiej z lodami waniliowymi lub śmietankowymi

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryDyniaDesery zapiekaneKuchnia amerykańska
Przepis z laurenslatest.com i za Anna Janecka - instagram.com/anna_janecka