Pumpkin Pecan Cobbler to jeden z najpyszniejszych, jesiennych deserów z dynią! Naprawdę! Słyszałam wielokrotnie jaki ten deser jest pyszny, ale gdy spróbowałam sama, to oniemiałam! Jest cudowny, a już szczególnie podany z lodami waniliowymi.
Cobbler to rodzaj deseru, który polega na zapieczeniu pod ciastem owoców, zwykle w naczyniu żaroodpornym. Cobblery to desery proste i szybkie – w założeniu mają nie wymagać pracy – po prostu wrzucamy owoce do naczyniu, zalewamy szybkim ciastem i pieczemy. Tutaj zamiast owoców, mamy dodatek dyni – to taka ciekawa, jesienna wariacja na temat Cobblera.
Muszę tu nadmienić, że to typowy amerykański deser więc jest bardzo słodki i treściwy – zatem nie każdemu może smakować. Ale jeśli tylko jesteście fanami słodkich, karmelowych, mokrych i konkretnych deserów, to od razu szukajcie dyni i pieczcie go!
Na dodatek jego przygotowanie jest dość magiczne ;) Będziecie zapewne w szoku, ale w przepisie nie ma błędu. Zatem niech nie dziwi Was ostatni punkt, gdy przed pieczeniem cały deser zalewamy gorącą wodą i to w dużej ilości. Tak po prostu! I pod żadnym pozorem nie mieszamy! Zobaczycie jaka dzięki temu wydarzy się magia – podczas pieczenia, cała woda, która najpierw będzie na wierzchu, wniknie w deser i zamieni się w warstwę cudownego sosu karmelowego na dnie naczynia. Może ciężko to sobie wyobrazić, ale gdy tylko spróbujecie gotowego deseru to zrozumiecie.