Prażonka pieczonka z piekarnika - przepis
Pełny garnek o pojemności 3,5 l
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 duże buraki
- 3 duże marchewki
- 2 cebule
- 350 g kiełbasy śląskiej
- 250 g boczku surowego
- kilka liści białej kapusty
- sól
- pieprz
- majeranek
- czerwona papryka słodka
- smalec
Wykonanie
- ziemniaki, buraki i marchewki obrać. Warzywa pokroić w 0,5 cm grubości talarki. Cebulę obrać i pokroić w grubsze piórka
- boczek pokroić w średnią kostkę, a kiełbasę w grubsze plasterki
- garnek, najlepiej żeliwny, lub głębokie naczynie do zapiekania z przykryciem, wysmarować dokładnie smalcem. Następnie dno i boki wyłożyć liśćmi kapusty
- składniki układać warstwami: najpierw wsypać trochę boczku, następnie trochę cebuli, potem ułożyć warstwę z ziemniaków, buraków i marchewki i doprawić papryką, majerankiem, sola i pieprzem. Następnie dać kiełbasę i znowu boczek i kolejne warstwy, tak jak pierwszą, również ją doprawiając. Powtarzać, aż do wypełnienia całego garnka i kończąc posypaniem boczkiem. Cały garnek powinien być mocno wypchany aż do samej góry – poszczególne warstwy warto dociskać
- gdy skończymy to na wierzchu ułożyć jeszcze trochę smalcu oraz liście kapusty, by zamknąć całość
- garnek szczelnie zamknąć i wstawić do piekarnika
- teraz zacząć rozgrzewać piekarnik, aż do 180°C i piec pieczonkę przez 1 godzinę lub ewentualnie dłużej, jeśli po otwarciu okaże się, że warzywa są jeszcze za twarde

