Pitna biała czekolada z likierem kawowym

Pitna biała czekolada z likierem kawowym

Gorąca, biała czekolada z wanilią i likierem kawowym, udekorowana bitą śmietaną i kakao. Słodka, rozgrzewająca, mleczna.

Jest to bardziej mleczny, bardzo słodki napój o smaku czekolady i wanilii oraz wyczuwalnym aromacie kawy.

Jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią, to można wyskrobać trochę ziarenek z laski wanilii – wystarczą ziarenka z 1/4 małej laski.

Proste i szybkie do zrobienia. W sam raz jako słodki deser na Walentynki lub Dzień Kobiet :)

Pitna biała czekolada z likierem kawowym

2 porcje

Składniki

bita śmietana

  • 100 g śmietany 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru

do posypania

  • 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao

Wykonanie

  • w garnuszku umieścić mleko oraz połamaną czekoladę i podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady. Mleko niech będzie gorące, ale nie ma zawrzeć. Co jakiś czas mieszać, najlepiej trzepaczką
  • w trakcie dodać cukier waniliowy i likier kawowy, wymieszać i odstawić
  • śmietanę ubić na sztywno. W tym celu powinna być zimna, prosto z lodówki. Gdy zacznie się robić sztywna, dodać cukier puder. Uważać by nie przebić śmietany, czyli nie ubijać jej ani chwili dłużej niż to konieczne
  • napój jeszcze raz dobrze wymieszać, a następnie rozlać do dwóch wysokich, najlepiej ozdobnych szklanek
  • na wierzchu rozłożyć bitą śmietanę. Warto zrobić to za pomocą dekoratora do kremów z ozdobną końcówką
  • za pomocą sitka, posypać gorzkim kakao

Przepis własny

Zobacz także



Lubisz? :)