Pitna biała czekolada z likierem kawowym - przepis
2 porcje
Składniki
- 240 ml mleka
- 80 g białej czekolady
- 30 ml likieru kawowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
bita śmietana
- 100 g śmietany 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
do posypania
- 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
Wykonanie
- w garnuszku umieścić mleko oraz połamaną czekoladę i podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady. Mleko niech będzie gorące, ale nie ma zawrzeć. Co jakiś czas mieszać, najlepiej trzepaczką
- w trakcie dodać cukier waniliowy i likier kawowy, wymieszać i odstawić
- śmietanę ubić na sztywno. W tym celu powinna być zimna, prosto z lodówki. Gdy zacznie się robić sztywna, dodać cukier puder. Uważać by nie przebić śmietany, czyli nie ubijać jej ani chwili dłużej niż to konieczne
- napój jeszcze raz dobrze wymieszać, a następnie rozlać do dwóch wysokich, najlepiej ozdobnych szklanek
- na wierzchu rozłożyć bitą śmietanę. Warto zrobić to za pomocą dekoratora do kremów z ozdobną końcówką
- za pomocą sitka, posypać gorzkim kakao