Piernikowy deser gruszkowy - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
- 4 małe słodkie gruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
do podania
- 2 duże łyżki gęstej śmietany 18%
Wykonanie
- gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę
- gruszki umieścić w garnku wraz z miodem, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą piernikową
- podgrzewać na wolnym ogniu ok 10 min – aż gruszki zmiękną ale nie rozpadną się, a sos nieco zgęstnieje
- zostawić do lekkiego przestudzenia
- jeszcze ciepłe nałożyć do kieliszków lub salaterek i każdą porcję ozdobić łyżką zimnej śmietany
