Piernikowy deser gruszkowy

Piernikowy deser gruszkowy

Lekki deser na ciepło o aromacie pierników – czyli jak podać owoce zimową porą.

Łatwo się go przygotowuje i można to zrobić wcześniej, a później lekko podgrzać i szybko podać.

W kieliszkach prezentuje się elegancko – w sam raz jako deser na małe przyjęcie.

Piernikowy deser gruszkowy

na porcje dla 2 osób

Składniki

do podania

  • 2 duże łyżki gęstej śmietany 18%

Wykonanie

  • gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę
  • gruszki umieścić w garnku wraz z miodem, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą piernikową
  • podgrzewać na wolnym ogniu ok 10 min – aż gruszki zmiękną ale nie rozpadną się, a sos nieco zgęstnieje
  • zostawić do lekkiego przestudzenia
  • jeszcze ciepłe nałożyć do kieliszków lub salaterek i każdą porcję ozdobić łyżką zimnej śmietany
Piernikowy deser gruszkowy

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)