Piernikosernik w czekoladzie z powidłami śliwkowymi - przepis
tortownica 21 cm
Składniki
Sernik
- 500 g sera twarogowego, zmielonego
- 3 jajka
- 140 g cukru, drobnego
- 55 g mąki ziemniaczanej
Piernik
- 60 g masła
- 150 g miodu
- 2 jajka
- 110 g cukru, drobnego
- 200 g mąki
- 10 g kakao
- 20 g przyprawy piernikowej
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/3 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżki mleka
Do przełożenia
- ok. 180 g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady mlecznej
- 65 g czekolady gorzkiej
- 10 g masła
Dekoracja
- świeża żurawina
Wykonanie
- oba ciasta można przygotować jednocześnie i wstawić razem do piekarnika, jeśli posiadamy 2 tortownice o średnicy 21 cm
- 2 tortownice 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
Przygotowanie piernika
- w garnuszki roztopić masło i lekko przestudzić. Dodać do niego miód i wymieszać
- do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier. Miksować aż masa zrobi się jasna, puszysta i zwiększy swoją objętość. Następnie dodać do niej wystudzone miód z masłem i zmiksować do połączenia
- wymieszać mąkę, kakao, przyprawę, cynamon oraz sodę i przesiać je przez sito do masy. Zmiksować do połączenia, w trakcie dodając mleko
- masę wlać tortownicy
Przygotowanie sernika
- do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna. Do masy jajecznej dodać zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składników
- masę wlać tortownicy
- oba ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Sernik piec ok. 1 godziny – do momentu, aż całkiem wyrośnie (uwypukli się), a wierzch się lekko przyrumieni. Piernik piec 45 min do ok. 1 h – ale tutaj najważniejsze sprawdzić czy patyczek wbity w ciasto jest suchy – piec piernik tak długo jak to konieczne. Ponieważ po ok 30 min. piernik może się zacząć mocno rumienić z wierzchu, należy wtedy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej – zapobiegnie to przypaleni i pozwoli go piec tak długo jak potrzeba. gdy jedno z ciast będzie szybkiej gotowe to po prostu je wyjmujemy
- upieczone ciasta całkowicie wystudzić, a sernik dodatkowo schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc
- piernik przeciąć na pół i jeden blat ułożyć na paterze. Posmarować go cienką warstwą powideł śliwkowych. Ułożyć na nim sernik i ten również posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Następnie przykryć całość drugim blatem
- czekolady oraz masło roztopić w kąpieli wodnej – tutaj dokładna instrukcja jak to zrobić. Następnie wymieszać czekolady z masłem do dokładnego połączenia i lekko przestudzić
- czekoladę wylać na wierzch ciasta i dokładnie rozsmarować na wierzchu i po bokach. Wierzch ciasta można udekorować np. świeżą żurawiną. Ciasto zostawić do zastygnięcia polewy czekoladowej


