Pieczone buraki z fetą

Pieczone buraki z fetą

Pieczone buraki z serem feta, zieloną pietruszką i lekkim dressingiem z oliwy i cytryny, to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego.

Pieczenie buraków wydobywa z nich niezwykły smak. Warto spróbować, a na pewno polubicie je w tej formie :)

Ponieważ buraki pieką się bardzo długo (nawet do 2 godzin, zależnie od wielkości), to warto upiec większą ilość, a nadmiar można przechować w lodówce i wykorzystać na następny dzień lub dwa, do innego dania z burakami.

Pieczone buraki z fetą

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 350 g buraków (3 średnie szt.)
  • 1/2 łyżeczki oliwy

dressing

  • 3/4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • duża garść świeżej pietruszki zielonej
  • 50 g fety

Wykonanie

  • buraki dokładnie umyć i wyszorować. Nie należy ich obierać
  • następnie nasmarować je odrobiną oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
  • piec w 190°C przez ok. 1 i 1/2 godziny, a nawet do 2 godzin – aż będą miękkie ale jędrne (można to łatwo sprawdzić wbijając widelec), a skórka się pomarszczy i wybrzuszy. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Małe sztuki upieką się o wiele szybciej niż duże
  • po upieczeniu buraki chwilę przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Dobrze jest pracować z burakami w rękawiczkach, bo barwią skórę
  • wymieszać wszystkie składniki sosu
  • przestudzone i obrane buraki pokroić w średnią kostkę, a następnie dodać do nich sos i wymieszać
  • zieloną pietruszkę posiekać i wmieszać delikatnie do buraków
  • buraki wyłożyć na talerz i posypać z wierzchu pokruszonym serem feta
Pieczone buraki z fetą

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)