Pieczone buraki z fetą - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 350 g buraków (3 średnie szt.)
- 1/2 łyżeczki oliwy
dressing
- 3/4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- duża garść świeżej pietruszki zielonej
- 50 g fety
Wykonanie
- buraki dokładnie umyć i wyszorować. Nie należy ich obierać
- następnie nasmarować je odrobiną oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
- piec w 190°C przez ok. 1 i 1/2 godziny, a nawet do 2 godzin – aż będą miękkie ale jędrne (można to łatwo sprawdzić wbijając widelec), a skórka się pomarszczy i wybrzuszy. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Małe sztuki upieką się o wiele szybciej niż duże
- po upieczeniu buraki chwilę przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Dobrze jest pracować z burakami w rękawiczkach, bo barwią skórę
- wymieszać wszystkie składniki sosu
- przestudzone i obrane buraki pokroić w średnią kostkę, a następnie dodać do nich sos i wymieszać
- zieloną pietruszkę posiekać i wmieszać delikatnie do buraków
- buraki wyłożyć na talerz i posypać z wierzchu pokruszonym serem feta
