Pennette z groszkiem i speckiem

Pennette z groszkiem i speckiem

Szybki i prosty makaron w sosie śmietanowym, z groszkiem i speckiem. Speck możemy zastąpić chudym, wędzonym boczkiem.

Całe danie powstaje podczas gotowania makaronu tj. w ok. 10 min.

Zachęcam do użycia oryginalnego, przepysznego specku, który jest rodzajem tyrolskiej szynki surowej, lekko wędzonej. Powinniście go dostać już w większości większych sklepów. Jeśli jednak się nie uda, to możemy go zastąpić chudym wędzonym boczkiem dobrej jakości.

Jako makaronu najlepiej użyć dowolnych „rurek” np. pennette, penne czy rigatoni, do których kremowy sos idealnie przylgnie.

Pennette z groszkiem i speckiem

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 60 g specku lub chudego wędzonego boczku
  • 120 g zielonego groszku (np. mrożonego)
  • 120 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 200 g makaronu pennette (lub penne, rigatoni)

do posypania

  • parmezan

Wykonanie

  • speck lub boczek pokroić w średnią kostkę, lub jeśli mamy w plasterkach to w paski
  • przystawić makaron i gotować go aż będzie al dente. Ponieważ makaron będziemy jeszcze mieszać ze składnikami, ważne by był ugotowany al dente
  • na zimną patelnie wrzucić speck (tłuszcz w rosnącej stopniowo temperaturze lepiej się wytopi)
  • po chwili, gdy speck zacznie skwierczeć, dodać oliwę oraz groszek i podsmażać ok. 2 min.
  • po tym czasie na patelnie wlać śmietankę i pogotować sos ok. 2 do 4 min., aż śmietanka trochę zgęstnieje
  • odcedzić makaron (nie przelewać zimną wodą!). Zostawić w razie czego trochę wody z gotowania makaronu
  • dodać na patelnie makaron, szybko wymieszać z sosem. Jeśli sos nam zbytnio zgęstniał można go rozrzedzić odrobiną wody z makaronu
  • wyłożyć na talerze, posypać świeżo startym parmezanem i podawać
Pennette z groszkiem i speckiem
Pennette z groszkiem i speckiem

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)