Paszteciki z pieczarkami - przepis
15 pasztecików
Składniki
Ciasto
- 315 g mąki
- 170 g zimnego masła
- 1 jajko
- 80 g śmietany gęstej 18%
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz
- 2 średnie cebule
- 700 g pieczarek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 1 jajko
Do sklejenia i posmarowania
- 1 jajko
Wykonanie
- ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zrobić kulę, owinąć folią i wsadzić na pół godziny do lodówki
- cebule obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki – nie ma znaczenia jakie, bo będziemy je jeszcze rozdrabniać
- cebulę zeszklić na maśle, a następnie dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i podsmażać, aż cała woda odparuje. Pieczarki mają być „suche”. Od tego jak je dobrze odwodnimy, zależy czy farsz nie będzie nam wypadać z pasztecików
- pieczarki razem z cebulą bardzo drobno posiekać. Albo można je krótko zmiksować w malakserze, ale tak, by farsz nie miał konsystencji gładkiej „papki” tylko właśnie bardzo drobno pokrojonych kawałków. Nie mogą być jednak za duże, bo farsz nie będzie ścisły
- posiekać natkę pietruszki tak by uzyskać 1 płaską łyżkę, dodać ją do farszu, a następnie dodać jajko i dobrze wymieszać
- ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, na pas o wymiarach: ok. 15 cm szerokości i ok. 55 cm długości. W przepisie na paszteciki z mięsem jest instrukcja zdjęciowa jak powinno wyglądać rozwałkowanie ciasta, napełnianie i sklejanie pasztecików
- na środku pasa, przez całą długość ciasta, nałożyć farsz
- w miseczce rozmącić jajko. Jeden brzeg ciasta posmarować niewielką ilością jajka, a następnie dobrze zakleić farsz w formie rulonu. Obrócić ciasto tak, by miejsce klejenia było na dole
- za pomocą wierzchu nożna, można odcisnąć na wierzchu ciasta ozdobną kratkę
- wał ciasta pokroić na części szerokości ok. 4 cm. Powinno wyjść 15 sztuk pasztecików. Trzeba to robić ostrym nożem, gdyż farsz z pieczarek jest znacznie bardziej luźny niż z mięsa. Nieco może wypaść, ale wystarczy ścisnąć paszteciki dłonią poprawiając ich kształt. Po posmarowaniu jajkiem i zapieczeniu będą trzymać formę
- paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Posmarować również boki, gdzie wystaje farsz – dzięki temu farsz będzie się lepiej trzymał
- piec w 190°C przez 45 minut, aż paszteciki będą mocno złote i rumiane
- podawać na zimno lub na ciepło
