Paszteciki z mięsem - przepis
15 pasztecików
Składniki
ciasto
- 315 g mąki
- 170 g zimnego masła
- 1 jajko
- 80 g śmietany gęstej 18%
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
farsz
- 2 średnie cebule
- 450 g mięsa wołowo-drobiowego z rosołu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- szczypta tymianku
do sklejenia i posmarowania
- 1 jajko
Wykonanie
- ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto, zrobić kulę, owinąć folią i wsadzić na pół godziny do lodówki
- cebule obrać, pokroić, a następnie zeszklić na maśle
- mięso rosołowe oraz podsmażoną cebulę zmielić jeden raz w maszynce do mielenia
- posiekać natkę pietruszki tak by uzyskać 1 płaską łyżeczkę
- do farszu dodać przyprawy, zioła, jajko i dobrze wymieszać
- ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, na pas o wymiarach: ok. 15 cm szerokości i ok. 55 cm długości
- na środku pasa, przez całą długość ciasta, nałożyć nadzienie
- w miseczce rozmącić jajko
- jeden brzeg ciasta posmarować niewielką ilością jajka, a następnie dobrze zakleić farsz w formie rulonu. Obrócić ciasto tak, by miejsce klejenia było na dole
- za pomocą wierzchu nożna, można odcisnąć na wierzchu ciasta ozdobną kratkę
- wał ciasta pokroić na części szerokości ok. 4 cm. Powinno wyjść 15 sztuk pasztecików
- Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem
- piec w 190°C przez 45 minut, aż paszteciki będą mocno złote i rumiane
- podawać na zimno lub na ciepło





