Pasta ze speckiem i borowikami

Pasta ze speckiem i borowikami

Pasta con porcini e speck, czyli makaron z borowikami i speckiem – danie prosto z Południowego Tyrolu. Aromatyczny, górski speck i borowiki to pyszne połączenie. Dodatkowo nieco pomidorów, cebuli i natki pietruszki.

Zamiast specku możecie użyć chudego boczku. Prawdziwki mogą być świeże lub mrożone. Ewentualnie też suszone, chociaż w tym daniu lepiej użyć sporych kawałków świeżych lub mrożonych. Możecie też użyć innych wyrazistych grzybów leśnych.

W tym daniu sprawdzi się każdy krótki makaron, najlepiej rurki. Zatem możecie użyć penne, pennette czy rigatoni. Ja użyłam pennotti rigati o bardzo ciekawym kształcie.

Na koniec koniecznie posypcie danie pietruszką oraz parmezanem! :)

Pasta ze speckiem i borowikami

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 50 g specku (lub bardzo chudego boczku)
  • 60 g prawdziwków (świeżych lub mrożonych, ewentualnie 5 do 6 sztuk suszonych)
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • mała szczypta soli
  • 200 g makaronu penne, rigatoni lub innego krótkiego
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki parmezanu

Wykonanie

  • zależnie od tego jakich grzybów używamy: grzyby świeże oczyścić, grzyby mrożone rozmrozić przez ok. godzinę, a grzyby suszone namoczyć przez min. godzinę w jak najmniejszej ilości (tyle by ledwo zakryła) gorącej wody. Tak przygotowane grzyby pokroić na duże kawałki – małe sztuki wystarczy przekroić na pół
  • cebulę bardzo drobno posiekać. Pomidor obrać i pokroić w małą kostkę. Speck lub bardzo chudy boczek pokroić w niewielką kostkę. Jeśli mamy speck czy boczek w plastrach to pokroić na krótkie paski
  • nastawić makaron i ugotować do al dente
  • w międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią speck. Po chwili, gdy tłuszcz ze specku się wytopi, dorzucić cebulę i ją zeszklić. Dorzucić pokrojone grzyby i podsmażać ok. 2 min. W trakcie dodać pieprz i bardzo małą szczyptę soli, ponieważ speck jest słony. Można w ogóle pominąć sól, jeśli mamy słony kawałek. Następnie dodać pomidor i podsmażać aż zmięknie i nieco się rozpadnie. Jeśli „sos” jest już gotowy, a do końca gotowania makaronu została jeszcze chwila, to patelnię z „sosem” zestawić z ognia
  • na patelnię wrzucić ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by „sos” pokrył makaron
  • wyłożyć na talerze i posypać posiekaną, świeżą natką pietruszki orz parmezanem
Pasta ze speckiem i borowikami

Przepis własny, inspirowany daniem z Południowego Tyrolu.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)