Pasta ze speckiem i borowikami - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 50 g specku (lub bardzo chudego boczku)
- 60 g prawdziwków (świeżych lub mrożonych, ewentualnie 5 do 6 sztuk suszonych)
- 1/2 małej cebuli
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- mała szczypta soli
- 200 g makaronu penne, rigatoni lub innego krótkiego
Do posypania
- garść świeżej natki pietruszki
- parmezan
Wykonanie
- zależnie od tego jakich grzybów używamy: grzyby świeże oczyścić, grzyby mrożone rozmrozić przez ok. godzinę, a grzyby suszone namoczyć przez min. godzinę w jak najmniejszej ilości (tyle by ledwo zakryła) gorącej wody. Tak przygotowane grzyby pokroić na duże kawałki – małe sztuki wystarczy przekroić na pół
- cebulę bardzo drobno posiekać. Pomidor obrać i pokroić w małą kostkę. Speck lub bardzo chudy boczek pokroić w niewielką kostkę. Jeśli mamy speck czy boczek w plastrach to pokroić na krótkie paski
- nastawić makaron i ugotować do al dente
- w międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią speck. Po chwili, gdy tłuszcz ze specku się wytopi, dorzucić cebulę i ją zeszklić. Dorzucić pokrojone grzyby i podsmażać ok. 2 min. W trakcie dodać pieprz i bardzo małą szczyptę soli, ponieważ speck jest słony. Można w ogóle pominąć sól, jeśli mamy słony kawałek. Następnie dodać pomidor i podsmażać aż zmięknie i nieco się rozpadnie. Jeśli „sos” jest już gotowy, a do końca gotowania makaronu została jeszcze chwila, to patelnię z „sosem” zestawić z ognia
- na patelnię wrzucić ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by „sos” pokrył makaron
- wyłożyć na talerze i posypać posiekaną, świeżą natką pietruszki orz parmezanem
