Panna cotta waniliowa z sosem truskawkowym - przepis
4 porcje po ok. 150 ml
Składniki
- 400 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 75 g cukru
- 1 laska wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml chłodnej wody
sos truskawkowy
- 200 g truskawek
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie
Najlepiej dzień przed podaniem, wieczorem
- do wody dodać żelatynę i zostawić na około 10 minut do napęcznienia
- śmietankę wraz z mlekiem wlać do garnuszka, dodać cukier i ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii. Można też dorzucić wydrążoną laskę, na czas podgrzewania śmietanki, albo wykorzystać ją, tak jak piszę w opisie przepisu
- podgrzewać na średnim ogniu, aż płyn zacznie się gotować. Wtedy zaraz wyłączyć i odstawić z palnika. jeśli dodaliśmy też wydrążoną laskę, to ją wyjąć
- napęczniałą żelatynę lekko podgrzać i zamieszać – tylko do rozpuszczenia
- żelatynę dodać do śmietankowej mieszanki i porządnie zamieszać
- następnie zostawić do przestudzenia. Żeby było szybciej to można mieszankę umieścić w zimnej kąpieli wodnej, do przestudzenia. Gdy mieszanka się wystudzi i zacznie już lekko tężeć (ale będzie wciąż lejąca!), to wtedy rozlać ją do 4 pojemniczków lub ramekinów o pojemności ok. 150 ml każdy. Dzięki wystudzeniu gotowa panna cotta będzie jednolita, a nie rozwarstwiona, a ziarenka wanilii powinny się utrzymać w całej masie, a nie opaść na dno naczynek. Choć nawet jeśli tak się stanie, to niczemu to nie przeszkadza
- pojemniczki wstawić do lodówki na minimum 5 h, a najlepiej na całą noc
Sos truskawkowy
- truskawki umyć, obrać z szypułek i wstępnie pokroić
- umieścić w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny i podgrzewać na średnim ogniu przez około 15 minut, aż truskawki się rozpadną i lekko odparują
- wtedy sos zmiksować blenderem na gładką konsystencję i odstawić do wystudzenia
- zimną, stężałą panna cottę wyjąć z pojemniczków na talerzyki. Aby łatwo się wysunął, najlepiej zanurzyć pojemniczki, do 2/3 wysokości, w gorącej wodzie na kilka sekund
- polać sosem truskawkowym i od razu serwować




