by Katarzyna Anders

Panna cotta waniliowa z sosem truskawkowym

DeseryTruskawkiŚmietanaDesery na zimno, musy i kremyBez glutenuBez jajekKuchnia włoska

Jeden z najlepszych włoskich deserów – klasyczna panna cotta waniliowa, polana domowym sosem z truskawek. Aksamitna, delikatna, rozpływająca się w ustach.

Jak zrobić idealną panna cottę? Sam proces jest bardzo prosty, należy pamiętać jedynie, by nie zagotować żelatyny, bo straci swoje właściwości żelujące. Natomiast najlepszą poradą do zrobienia idealnej panna cotty z wanilią, jest, aby schładzać deser stopniowo – najpierw schłodzić mieszankę w zimnej kąpieli wodnej, a dopiero wystudzoną i już zaczynającą żelować, przelać do pojemniczków. Dzięki temu panna cotta się nie rozwarstwi, a ziarenka wanilii rozłożą bardziej równomiernie.

Co można zrobić z wydrążoną laską wanilii? Można ją po prostu dorzucić wydrążoną laskę do śmietanki na czas gotowania, a potem ją wyrzucić – to zapewni bardzo mocny aromat wanilii. Ale, moim zdaniem, śmietanka wystarczająco aromatyzuje się samymi ziarnkami, a szkoda produktu. Wydrążoną z ziarenek laskę, proponuję wykorzystać dorzucając do domowego cukru waniliowego – ja, robiąc desery z wanilią, zawsze dorzucam wydrążone laski do mojego cukru, co go dodatkowo aromatyzuje.

Panna cotta waniliowa z sosem truskawkowym – przepis

Porcja

4 porcje po ok. 150 ml

Składniki

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml chłodnej wody

sos truskawkowy

  • 200 g truskawek
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie

Najlepiej dzień przed podaniem, wieczorem

  • do wody dodać żelatynę i zostawić na około 10 minut do napęcznienia
  • śmietankę wraz z mlekiem wlać do garnuszka, dodać cukier i ziarenka wydrążone z jednej laski wanilii. Można też dorzucić wydrążoną laskę, na czas podgrzewania śmietanki, albo wykorzystać ją, tak jak piszę w opisie przepisu
  • podgrzewać na średnim ogniu, aż płyn zacznie się gotować. Wtedy zaraz wyłączyć i odstawić z palnika. jeśli dodaliśmy też wydrążoną laskę, to ją wyjąć
  • napęczniałą żelatynę lekko podgrzać i zamieszać - tylko do rozpuszczenia
  • żelatynę dodać do śmietankowej mieszanki i porządnie zamieszać
  • następnie zostawić do przestudzenia. Żeby było szybciej to można mieszankę umieścić w zimnej kąpieli wodnej, do przestudzenia. Gdy mieszanka się wystudzi i zacznie już lekko tężeć (ale będzie wciąż lejąca!), to wtedy rozlać ją do 4 pojemniczków lub ramekinów o pojemności ok. 150 ml każdy. Dzięki wystudzeniu gotowa panna cotta będzie jednolita, a nie rozwarstwiona, a ziarenka wanilii powinny się utrzymać w całej masie, a nie opaść na dno naczynek. Choć nawet jeśli tak się stanie, to niczemu to nie przeszkadza
  • pojemniczki wstawić do lodówki na minimum 5 h, a najlepiej na całą noc

Sos truskawkowy

  • truskawki umyć, obrać z szypułek i wstępnie pokroić
  • umieścić w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny i podgrzewać na średnim ogniu przez około 15 minut, aż truskawki się rozpadną i lekko odparują
  • wtedy sos zmiksować blenderem na gładką konsystencję i odstawić do wystudzenia

 

  • zimną, stężałą panna cottę wyjąć z pojemniczków na talerzyki. Aby łatwo się wysunął, najlepiej zanurzyć pojemniczki, do 2/3 wysokości, w gorącej wodzie na kilka sekund
  • polać sosem truskawkowym i od razu serwować

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryTruskawkiŚmietanaDesery na zimno, musy i kremyBez glutenuBez jajekKuchnia włoska
Przepis własny.