Mus czekoladowy - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 50 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej 70%
- 2 żółtka z dużych jajek
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 białko z dużego jajka
- 1 łyżka drobnego cukru
do dekoracji
- ok. 30 g czekolady mlecznej
Wykonanie
- jajka powinny być w temperaturze pokojowej lub chociaż nieco ogrzane, po przechowywaniu w lodówce
- czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odsyłam do instrukcji na temat roztapiania czekolady w kąpieli. Roztopione i wymieszane czekolady odstawić, by nieco przestygły, ale nie całkowicie
- skorupki jajek umyć antybakteryjnym detergentem i obficie spłukać wodą, a następnie wyparzyć krótko wrzątkiem. Żółtka starannie oddzielić od białek
- żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, za pomocą miksera, na puszystą, jasną masę. Trwa to kilka minut
- w czystej misce, czystym mikserem, ubić białko na sztywno, pod koniec dodając cukier, który usztywni pianę – na koniec ma być gładka, lśniąca i sztywna
- do żółtek wlać roztopioną czekoladę i rozmieszać krótko na niskich obrotach miksera – zależnie jaką temperaturę miały jajka, to masa może bardziej zgęstnieć i może być trochę trudno ją rozmieszać, ale nie obawiajcie się – to chwilowe
- do masy czekoladowo-żółtkowej dodać trochę piany z białek (1 łyżeczkę, w razie potrzeby 1 łyżkę) i rozmieszać za pomocą łyżki – to pomoże nam rozmieszać masę, by znów była „miękka”. Następnie, już bardzo delikatnie, dodać resztę piany i połączyć ją z masą, delikatnie mieszając okrężnym ruchem, zbierając masę z dna miski i łącząc z pianą – chodzi o to, by jak najszybciej i jak najdelikatniej połączyć pianę z masą, tak by białko nie opadło, a mus nie stracił puszystości
- połączony mus rozlać do kieliszków i wsadzić do lodówki na kilka godzin – minimum na 4 godziny, a można na całą noc
- przed podaniem posypać porcje, startą na dużych oczkach lub za pomocą skrobaczki, czekoladą

