Mini wrapy z tortilli z szynką i serem - przepis
16 mini wrapów
Składniki
- 2 tortille pszenne (o średnicy ok. 22 cm)
- ok. 100 g serka twarogowego do smarowania
- 4 duże liście sałaty masłowej
- 2 do 3 plasterków szynki prosciutto crudo
- 4 plasterki sera żółtego np. cheddar
- kawałek papryki czerwonej (na 8 cienkich pasków)
- sól
- pieprz
Wykonanie
- jeśli chcemy użyć domowych tortilli, to przygotować je z tego przepisu i postępować według opisu, by były elastyczne i miękkie
- tortillę posmarować ok. 50 g serka, rozsmarowując go równo na całej powierzchni, aż po brzeg
- następnie układać na niej składniki, zostawiając kawałek brzegu z jednej strony z samym serkiem (tam zamkniemy tortillę): najpierw liście sałaty, pozbawione grubego nerwu, następnie 1 do 1,5 plasterka szynki, 2 plasterki sera, na serze ułożyć 4 paseczki papryki oraz listki pietruszki, na koniec posypać wszystko szczyptą pieprzu i soli
- tortillę zwijać ściśle i ciasno, tak by zamknęła się tam gdzie mamy kawałek brzegu z samym serkiem
- to samo powtórzyć z drugą tortillą
- następnie każdą tortillę ściśle zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a lepiej na dłużej
- po tym czasie odwinąć tortillę z folii, za pomocą bardzo ostrego noża odciąć jej nierówne końce, a cały rulon podzielić na 8 części (lub tyle, ile uda nam się uzyskać, by zadowalała nas wielkość mini wrapa)
- ułożyć na talerzu i podawać. Jeśli tortille mają być podane później to przykryć talerz folią i przechowywać w lodówce

