Mini wrapy z tortilli z łososiem

Mini wrapy z tortilli z łososiem

Prosta, a bardzo smaczna propozycja przekąski na imprezę. Mini wrapy lubi każdy, są poręczne i wygodne w jedzeniu.

Tutaj klasyczne połączenie łososia, twarożku i koperku oraz zielonej sałaty. A wszystko w domowej tortilli, z prostego, niezawodnego przepisu. Oczywiście możecie też użyć gotowych tortilli.

Polecam!

Mini wrapy z tortilli z łososiem

16 mini wrapów

Składniki

  • 2 tortille pszenne (o średnicy ok. 22 cm)
  • ok. 100 g serka twarogowego do smarowania
  • 4 duże liście sałaty masłowej
  • 4 cienkie plasterki łososia (łącznie 100 g)
  • garść świeżego koperku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • pieprz

Wykonanie

  • jeśli chcemy użyć domowych tortilli, to przygotować je z tego przepisu i postępować według opisu, by były elastyczne i miękkie
  • tortillę posmarować ok. 50 g serka, rozsmarowując go równo na całej powierzchni, aż po brzeg
  • następnie układać na niej składniki, zostawiając kawałek brzegu z jednej strony z samym serkiem (tam zamkniemy tortillę): najpierw liście sałaty, pozbawione grubego nerwu, następnie 2 plasterki łososia, następnie łososia skropić cytryną, posypać szczypta pieprzu i sporą ilością koperku
  • tortillę zwijać ściśle i ciasno, tak by zamknęła się tam gdzie mamy kawałek brzegu z samym serkiem
  • to samo powtórzyć z drugą tortillą
  • następnie każdą tortillę ściśle zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a lepiej na dłużej
  • po tym czasie odwinąć tortillę z folii, za pomocą bardzo ostrego noża odciąć jej nierówne końce, a cały rulon podzielić na 8 części (lub tyle, ile uda nam się uzyskać, by zadowalała nas wielkość mini wrapa)
  • ułożyć na talerzu i podawać. Jeśli tortille mają być podane później to przykryć talerz folią i przechowywać w lodówce
Mini wrapy z tortilli z łososiem
Mini wrapy z tortilli z łososiem - jak przygotować

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)