Mini tosty z twarożkiem chrzanowym - przepis
12 małych tostów w 3 rodzajach
Składniki
- 3 kromki pieczywa tostowego pszennego
- 1/2 łyżeczki masła
ser
- ok. 40 g twarogu białego półtłustego
- 1 płaska łyżka śmietany
- 1 kopiasta łyżeczka starego chrzanu
- szczypta soli
tosty z kindziukiem
- 4 plasterki małego kindziuka
- kawałek ogórka zielonego
- 2 plasterki rzodkiewki
tosty z jajkiem
- 2 grubsze plastry jajka na twardo
- 1 korniszon
- kawałek czerwonej papryki
tosty z pasztetem
- plaster pasztetu mięsnego, najlepiej domowego
- 2 pomidorki koktajlowe
- gałązka świeżej pietruszki
Wykonanie
- jajko ugotować na twardo (tj. przez ok. 7 do 8 min.)
- twaróg dokładnie rozgnieść widelcem na gładka masę, a następnie dodać 1 płaską łyżkę śmietany (lub trochę mniej lub też więcej), tak by uzyskać konsystencję gładkiego, kremowego, ale dość sztywnego kremu. Posolić, dodać starty chrzan i dobrze wymieszać
- z tostów odkrawamy skórkę, a następne każdy tost kroimy na 4 równe kwadraty
- rozpuszczamy masło i za pomocą pędzelka smarujemy każdy mini tost z obu stron masłem – bardzo małą ilością – wystarczy tylko „maznąć” tosty
- tosty opiekamy w piekarniku z funkcją grilla, aż będą złote i chrupiące. Musimy bardzo uważać, gdyż trwa to krótko i łatwo spalić tosty
- z przestudzonego jajka ukroić dwa grubsze plasterki i przekroić je na pół
- kawałek pasztetu pokroić na 4 równe kwadraty
- pomidorki pokroić tak, by uzyskać 4 plasterki, podobnie korniszona, a z ogórka zielonego, papryki i rzodkiewki odciąć po 4 niewielkie kawałki
- umyć, osuszyć i przygotować 4 małe, ładne gałązki pietruszki
- serek rozsmarować na opieczonych i przestudzonych tostach
- poskładać wszystkie kanapki, rozkładając produkty tak, jak są rozpisane na liście składników lub jak widać na zdjęciach. Kindziuk zwijać w ruloniki przed położeniem na serku
- przechowywać w lodówce do momentu podania
