Pasztet mięsny - przepis
2 pasztety długości 25 i 30 cm, w formach keksówkach
Składniki
- 0,7 kg wątroby (najlepiej cielęcej)
- 1,4 kg łopatki wołowej (lub innego mięsa wołowego)
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 0,4 kg surowego boczku
- 4 średnie cebule
- 8 g grzybów leśnych suszonych (borowiki, podgrzybki)
- 2 bułki kajzerki
- 5 jajek
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki zmielonych owoców jałowca
- 2 łyżeczki majeranku
dodatki do gotowania mięsa
- 1 mała marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1/3 małego selera
- mały por
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe
do przygotowania foremek
- ok. 1 łyżka masła
- ok. 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie
- mięso, z wyjątkiem wątroby, pokroić na kawałki. Umieścić w garnku. Zalać niewielką ilością wody – tylko tyle by przykryła mięso
- obrać warzywa i również dodać je do garnka. Dorzucić liście laurowe
- gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Około 10 minut przed końcem gotowania, pokroić i dorzucić wątrobę
- zostawić garnek aż do przestudzenia tj. na kilka godzin
- suszone grzyby zalać niewielką ilością wywaru i zostawić by dobrze nasiąkły
- bułki również zalać wywarem – taką ilością, by mocno namokły
- 4 cebule obrać, pokroić i podsmażyć na maśle na złoto
- utrzeć jałowiec i ziele w moździerzu oraz zetrzeć gałkę muszkatołową, tak by uzyskać podane ilości przypraw
- mięsa, namoczone grzyby i bułki oraz podsmażoną cebulę przemielić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia, na małych oczkach
- do mięs dodać surowe jajka, doprawić solą, przyprawami oraz ziołami i wszystko dokładnie wymieszać
- formy keksówki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
- masę przełożyć do form keksówek, napełniając je do 4/5 wysokości
- piec w 200°C przez około 1 godzinę i 15 minut, aż pasztety będą przypieczone z wierzchu
- gdy wystygną, wyciągnąć je z foremek
- kroić dopiero po kilku godzinach, najlepiej po wyjęciu z lodówki
